Kamikazedrónt fejlesztettek Izraelben

2015.11.04. 09:52

Sűrített levegővel, kisebb csőből lövik ki azokat a szárnyakkal felszerelt, elektromos propellerrel működő, 185 kilométer per órás sebességre is képes drónokat, amelyek megváltoztathatják az eddigi hadviselést. A 3 kilogrammos Hero 30 lassú sebességre is képes, köröz egy terület felett, stabilizált kamerájával és hőkamerájával videót közvetít a kezelőhöz. Harminc percig működik, ez már elég ahhoz, hogy belőjenek egy célpontot több mérföldre a kezelőtől – aztán jön, ami eddig teljesen szokatlan volt: a Hero kamikazéba kapcsol, és rázuhan a célpontra félkilogrammos robbanótöltetével. 

Az izraeli uVision által gyártott drón újfajta fegyvernemet hozhat, brutális katonai erőt képvisel. Az várható volt, hogy a katonai drónok egyre kisebbek lesznek, nehezebben észrevehetőek, könnyebben célba juttathatóak, előlük csak egy bunkerbe lehet menekülni, mivel nem igazán lehet tudni, honnan támadnak. 

Az amerikai hadsereg is dolgozik hasonló megoldáson 2004 óra, ezt Lethal Miniature Aerial Munition Systemnek (LMAMS) hívják, 2012-ben pedig már élesben is kipróbálták, fontos célpontok ellen, Afganisztánban.

Ez csak próba volt, a Hero viszont már kész termék, már forgalmazzák is, bár a gyártó nem beszél a vevőkről, csak annyit mondanak, hogy értékes megrendeléseik vannak. Nem csoda: a gép képes magától rajta maradni célpontokon, ami kézzel sokkal nehezebb. A cég csak annyit erősített meg, hogy az első vásárlók különleges erők.

 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM