Malvin
9 °C
25 °C

Érik az AMD saját dízelbotránya?

2015.11.09. 14:10

Csoportos keresetet nyújtottak be az AMD ellen, amiért megtévesztették a vásárlókat. A keresetben azt írják, az AMD Bulldozer processzorban nincs is annyi processzormag, mint ahogy azt a cég állítja: az AMD szerint a Bulldozer nyolcmagos, de ebből gyakorlatilag csak négyet használ.

Az AMD többmagos Bulldozer processzora egyedi tervezésű: olyan funkciókat egyesít, amiket alapvetően két magra osztanának szét, de az AMD ezeket egybevonta. A cégen belül ezeket moduloknak hívják. A Windows minden modult két külön magként azonosít, de a lebegőpontos számításokat egy közös egység végzi. Az Intel processzorai ehhez külön magokat használnak.

amd

A csoportos keresetben azt írják, a Bulldozer tervezési sajátosságai miatt a processzormagok nem tudnak önállóan működni, így nem tud egyszerre végrehajtani nyolc különböző műveletet. A beadvány szerint ez teljesítménycsökkenéshez vezethet, viszont egy átlagos felhasználót, akinek nincs technikai képzettsége ennek a megértéséhez, simán megtéveszthet a nyolcmagosnak hirdetett processzor.

A kereset szerint több tízezer vásárlót téveszthettek meg azzal, hogy nyolcmagosnak mondták a processzort, aminek a teljesítménye viszont elmarad a valódi nyolcmagos processzorokétól. A céget megtévesztő reklámozással, csalással, a garancia megsértésével, és gondatlan félretájékoztatással vádolják.

A Prohardver cikke azt írja, hogy a felperes, Tony Dickey indoka hibás elméleti alapokra építkezik. Eszerint a Bulldozer architektúrára épülő processzorok bizonyos komponenseket elvesznek a két magtól és ezeket modulként kombinálják. A magok ezért nem egymástól függetlenül működnek, így a processzor nem nevezhető nyolcmagosnak. A Prohardver szerint ezt technikai képzettség nélküli ügyvédek írhatták, mivel Dickey érvelésének alapja hibás. A Bulldozer modulok magként jellemezett felosztása ugyanis egymástól függetlenül működik. Nincs tehát olyan körülmény, amire Dickey hivatkozik: a processzorok mindig nyolcmagosként viselkednek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!