Boldogabb lesz az ember, ha lelép a Facebookról?

2015.11.12. 10:50

Egy új kutatás szerint elképzelhető, hogy aki nem használja a Facebookot, az boldogabb, mint azok, akik igen. A tanulmányt egyébként a koppenhágai Boldogságkutató Intézet (Happiness Research Institute) készítette, és nem vicc, tényleg ez a nevük.

A kutatók naponta 1095 Facebook-felhasználó tevékenységét vizsgálta a boldogság szemszögéből. Először a felhasználók átlagos Facebook-tevékenységét figyelték meg. Megállapították, hogy 94 százalékuk rutinszerűen látogatja az oldalt minden nap.

A résztvevőket ezután két csoportra osztották. Az egyik nyugodtan használhatta tovább a Facebookot, de a többieket letiltották róla. Egy héttel később a kitiltott csoport tagjai sokkal elégedettebbek voltak az életükkel. 88 százalékuk kimondottan boldog volt; azok között, akik tovább facebookoztak, ez az arány csak 81 százalék volt.

A nem facebookozó csoport tagjai jobban élvezték az életet, nehezebben gurultak dühbe, és sokkal lelkesebbek voltak. A társas kapcsolataikban is javulás mutatkozott, és jobban élvezték mások társaságát. A kutatók szerint mindennek az lehet az oka, hogy a Facebook mindenki életéből a legjobb pillanatokat kapja el, így a felhasználók ezt látják meg, és kevésbé érzik magukat boldognak, ha elhagyják az oldalt.

Fontos megemlíteni, hogy a tanulmányt önbevallásos tesztek alapján készítették. Bár a kutatók találtak kapcsolatot a boldogság és a Facebook hiánya között, ez nem ok-okozati összefüggés. Ugyanakkor folytatják a tanulmányt, hogy megtudják, egy hétnél tovább is kitart-e a Facebook nélküli élet eufóriája.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM