Sok stresszel jár a túl sok Facebook-ismerős

2015.11.18. 13:40

A túl sok Facebook-ismerős stresszessé teszi a tizenéveseket. A Montreali Egyetem tanulmánya szerint ha a kamaszoknak több mint háromszáz ismerőse van a közösségi oldalon, az növeli a hidrokortizon nevű hormon szintjét. Ezt a hormont termeli a szervezet stressz alatt.

Az online népszerűség nagy nyomást jelenthet a fiatalokra. És minél több az ismerős, annál nagyobb ez a nyomás. A kutatók 88 12-17 éves fiatalt vizsgáltak, akik rendszeresen használták a Facebookot. A kutatók naponta négyszer mérték meg a kortizol szintjét az önkéntesekben.

Kimutatták, hogy a háromszáznál több ismerős már magasabb kortizol-szintet jelentett. Ha már ennyinél kimutatható a változás, el tudjuk képzelni milyen lehet ha valakinek 1000-2000 ismerőse van, nyilatkozta Sonia Lupien professzor. A kutatócsoport ugyanakkor elismerte, hogy a stressz szintje nem köthető csupán az ismerősök számához. Más szempontokat is figyelembe kell venni, ha pontos képet akarunk kapni az önkéntesek állapotáról.

Ha igaz, amit a tanulmány szerzői állítanak, akkor a közösségi oldal rendszeres használata hosszútávon negatív hatással lehet a fejlődő szervezetekre. A kortizol állandósult megnövekedett szintje ugyanis káros lehet az emberi szervezetre, szélsőséges esetekben akár az agy fejlődésére is hatással lehet, későbbi depressziók kialakulásához is vezethet.

Ugyanakkor azoknál a kamaszoknál, akik gyakran támogatták azzal ismerőseiket, hogy lájkolják az általuk megosztott tartalmat vagy pozitív hozzászólásokat fűztek az olvasottakhoz, csökkent a stressz szintje.

A kutatás része az egyre hangsúlyosabb cyberpszichológiai területnek, amely a közösségi oldalakon mutatott viselkedést tanulmányozza, illetve azt, hogyan befolyásolja ez az embereket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM