Törvény kötelezné a közösségi oldalakat terrorgyanú jelentésére

2015.12.10. 09:26

Az amerikai törvényhozás azt szeretné, ha törvény kötelezné a közösségi oldalakat, hogy jelentsék, ha terrorgyanús cselekményeket észlelnek. Ezt a San Bernardinó-i lövöldözés után kezdeményezték.

A szenátusban be is nyújtottak egy javaslatot ezzel kapcsolatban. Az előterjesztő, Dianne Feinstein azt állítja, hogy az egyik lövöldöző, Tashfeen Malik a lövöldözés előtti napokban Facebookon az ISIS mellett szólalt fel. Egy olyan új korban élünk, ahol a terroristák a közösségi oldalakat használják fel toborzásra és a támadások megtervezésére, állítja a szenátor.

Ez az információ segíthet azonosítani és megállítani a terroristákat, de ehhez a hatóságoknak a cégek segítségére is szükségük van. A javaslat alapján nem kell különleges intézkedéseket hozni a közösségi oldalaknak, csak jelezni kell a hatóságoknak, ha ilyesmit észlelnek.

Mivel a hasonló javaslatoknál a szólásszabadságot féltők tiltakoznak, a szenátor igyekezett leszögezni, hogy ez nem kriminalizálja a szólásszabadságot. Ugyanakkor kritikusok szerint nehéz meghatározni, mi számít terrorista cselekménynek. Az sem egyértelmű, hogy mit jelent, hogy a közösségi oldalak tudomására jut. Az emailszolgáltatókat például kötelezhetik arra, hogy passzívan szkenneljék a leveleket? A Gmail megteszi ezt, hogy kiszűrje a gyerekpornót, ezentúl vajon a terrorizmussal is hasonlóan kell cselekednie?

Hasonló javaslatot már benyújtottak egyszer idén, de akkor a támogatók szép lassan kihátráltak mögüle. Akkor egy másik szenátor rámutatott a gyenge pontjaira, egy közösségi oldalnak nem tiszte eldönteni, hogy mely posztok terrorgyanúsak. Nem is kötelezhetőek arra, hogy nyomozósat játszanak. A Facebook, Google és Twitter is elkaszálnál a javaslatot, szerintük lehetetlent kérnek tőlük.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM