Ukrán rulett: a világ legveszélyesebb kiképzése

2015.12.18. 10:15

A katonák kiképzése több dologról szól. Egyrészt fejleszteni kell az állóképességüket, a feladatokhoz kellő készségeket, és persze az sem baj, ha néha kapnak ízelítőt abból, milyen, mikor az ellenség vissza is lő.

Ez az utolsó dolog elég fontos, a D-napon partra szálló katonák a visszaemlékezéseikben rendszeresen leírják, hogy azért ment elég simán a dolog annak ellenére, hogy folyamatosan tűz alatt tartották őket a németek, mert már annyiszor elgyakorolták a dolgot hasonlóan nyomorúságos körülmények között, hogy fel sem tűnt nekik, hogy az éles akció nem egy újabb gyakorlat. Sok hadsereg a mai napig rendez olyan éleslövészetet, ahol a katonák megtapasztalják a közelükben elfütyülő lövedék hangját, szokják a robbanásokat, érezzék, milyen, mikor a közelükben álló harckocsi parancsnoka úgy dönt, el kell sütni a löveget, ilyesmi. A baj az, hogy egy ilyen gyakorlat igen körülményesen kivitelezhető úgy, hogy valóságosnak tűnjön, de ne legyen túl valóságos, vagyis ne sérüljön meg senki.

A netre felkerült videó azt mutatja meg, milyen egy ilyen gyakorlat, amikor egyértelműen rosszul csinálják. A feltöltő szerint az ukrán hadseregben rendszeresített gyakorlatot filmezték le. A gyakorlat célja, hogy a katonák szokják a környékükön becsapódó találatokat, ez eddig rendben is van, a módszer az, ami rejt magában némi veszélyt.

Ukrán rulett: a világ legveszélyesebb kiképzése

Igen, jól látják: a katonák futnak, a kiképzők meg lövöldöznek rájuk nagyon vigyázva, hogy el ne találják őket. Jó kérdés, hogy mit lehet így megtanulni azon túl, hogy milyen az, amikor úgy lőnek az emberre, hogy igazából nem akarják eltalálni – ez éles helyzetben csak ritkán történik meg.

Persze, mint minden, netre feltöltött videó esetében, itt is engedjük meg annak lehetőségét, hogy hoax az egész.

FRISSÍTÉS: Nem, nem hoax. Csomán János lőkiképző (korábban már mutattunk pár videót, mit tud), elmondta, hogy a videón valószínűleg egy speciális egység kiképzését látjuk. "Ezeket a fickókat nem lehet olyan könnyen zavarba hozni, mint a hétköznapi katonákat, a lehető legdurvább helyzetekbe hozzák őket, hogy életszerű szituációkban tapasztalhassák meg, milyen lesz az igazi tűzharc." Csomán szerint a gyakorlat veszélye nem abban rejlik, hogy a kiképzők mellélőnek és eltalálják a futó katonákat, hanem abban, hogy a földbe csapódó lövedék nem marad benne a földben, és felcsapódva, vagy egy kavicsot, szikladarabot kilőve sebesíti meg a katonákat. "Ezért is van, hogy általában homokos talajon végzik az ilyen gyakorlatokat, ezzel is csökkentve annak esélyét, hogy kiverik egymás szemét vagy fogát egy szerencsétlenül pattanó lőszerszilánkkal."

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM