Judit
-2 °C
8 °C

Együtt épít önvezető autót a Google és a Ford?

2015.12.22. 13:54

A Las Vegasban a jövő év elején rendezett CES-en (Consumer Electronics Show) fogja bejelenteni a Google és a Ford, hogy egy új önvezető autó kifejlesztése érdekében együttműködési szerződést kötnek – tudta meg belső forrásból a Yahoo Autos. Az értesülést egyik vállalat sem erősítette meg.

Amennyiben az információ valós, az az önvezető autók fejlesztésének újabb lépcsőfoka lehet, mivel a két kiemelten nagy és tőkeerős ipari szereplő összefogása felgyorsíthatja az eddig fejlesztési folyamatokat, illetve komoly kihívás elé állítaná a hasonló fejlesztéseket végző vállalatokat. Az újságírók forrásai szerint a szerződés nem lesz kizárólagos, így a Google ezzel párhuzamosan más autógyártókkal is köthet hasonló megállapodásokat.

A Ford egyébként elkötelezett ebben a témában, a tavalyi CES-en a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy mivel szinte minden nagy gyártó nagy erővel fejleszt, az első önjáró autók öt éven belül megjelenhetnek az utakon.

A tudósítás szerint a létrehozandó vegyesvállalat jogilag nem tartozik majd a Fordhoz, feltehetően azért, hogy az egész biztosan bekövetkező kezdeti kudarcok (balesetek) miatt ne lehessen az autógyárat is felelősségre vonni – ez a kérdés jelenleg még nincs szabályozva, ugyanakkor a cégek állítják, hogy készek erre a felelősségvállalásra.

Az is valószínű, hogy a Google további megállapodásokat fog kötni, mivel az egyik alapító-tulajdonos, Sergey Brin korábban közölte, hogy ők technológiát akarnak kínálni, licencelni, nem önálló autógyártó vállalkozást indítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.