Natália
-3 °C
8 °C

Windowson lőttek a titkosításnak

2015.12.30. 09:05

Igazán jó ötlet volt a Microsofttól, hogy beépítette és bekapcsolta a lemezek titkosítását, mert ha ellopják vagy elveszítjük az eszközünket, akkor nem lehet egy mozdulattal lemásolni róla az adatainkat. Csakhogy aki a Windows 10-be egy online Microsoft-fiókkal lép be, annak a titkosítókulcsa automatikusan felkerül a vállalat szervereire.

Ez egy régóta nem használt, kizárólag tesztre kölcsönkapott gépünk titkosítókulcsa
Ez egy régóta nem használt, kizárólag tesztre kölcsönkapott gépünk titkosítókulcsa

Ezt a kulcsot letörölhetjük, ha belépünk erre a weboldalra, kiválasztjuk a megfelelő eszközt, bár ezelőtt érdemes lementeni a kulcsot, biztos ami biztos. A Microsoft azt állítja, hogy a törlés azonnal megtörténik. A legjobb megoldás viszont az, ha a törlés után rögtön új kulcsot generálunk. Ehhez előbb ki kell kapcsolni a titkosítást, újra bekapcsolni, és amikor megkérdezi a rendszer, hogy hova mentsük el a kulcsokat, akkor a Microsoft-fiók helyett a nyomtatást vagy a fájlba mentést kell választani. 

Azzal, hogy a Microsoft elmenti magának a titkosítókulcs másolatát, éppen a titkosítás lényege vész el. Az, hogy a titkosítókulccsal kizárólag a felhasználónak szabad rendelkeznie.

Abban a pillanatban, hogy a kulcs elhagyta a számítógépünket, azt mondhatjuk, hogy ismeretlen helyre távozott. Könnyen előfordulhat, hogy a Microsoft-fiókunkat már feltörte egy támadó, és csak arra várt, hogy megszerezhesse a számítógépünk kulcsait. Azt sem tudhatjuk, hogy a Microsoft mikor és kinek adja ki ezeket a kulcsokat.

A felhasználók nagy részének, akik nem elég figyelmesek ahhoz, hogy biztonságos helyre mentsék el a titkosítókulcsukat, a Microsoft megoldása is hasznos. Amikor a Windows elromlik, és nem tudunk szokványos módon belépni a rendszerbe, akkor nem férünk hozzá az ott tárolt titkosítókulcshoz. Ha nem lenne a kulcsról egy másolatunk, akkor búcsút mondhatnánk minden ott tárolt fájlunknak.     

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.