Nagyon, de nagyon okos otthont akar magának Mark Zuckerberg

2016.01.04. 10:47

Mark Zuckerberg Facebook-főnök ambiciózus figura, ez már a célkitűzéseiből is látszik. Persze, aki felépít egy milliárdos üzletet, valószínűleg nem olyan újévi fogadalmakat tesz, mint hogy leszokik a cigiről, vagy hogy végre kitakarítja azt a kurva konyhát festés után. Nem, Zuckerberg egy hipermodern mesterséges intelligenciát fejlesztene az otthonába, hogy segítse a munkáját és menedzselje az otthoni teendőket.

Zuckerberg a saját Facebook oldalán mesélt arról, hogy milyen szerepet szán a saját MI-jének.

... meg fogom tanítani, hogy felismerje a hangom, és mindent irányíthasson az otthonunkban – a zenét, a fényeket, a hőmérsékletet meg mindent. Megtanítom, hogy engedje be az ismerőseimet a házba, ha csengetés után felismeri az arcukat. Megtanítom, hogy tudassa velem, ha valami történik [a lányom] Max szobájában, hogy akkor is figyelhessek rá, ha nem vagyok vele. Ami a munkát illeti, segíthet vizualizálni az adataimat a virtuális valóságban, hogy jobb szolgáltatásokat építsek, és hatékonyabban vezethessem a cégeimet.

A kommentekre válaszolva Zuckerberg azt is elmondta, hogy a projekthez a Facebook fejlesztői környezetét használná, így mindent hasznosíthatna a projekthez, amit a vállalat mesterségesintelligencia-fejlesztői kitaláltak. Úgy tűnik, a Facebook M névre keresztelt saját MI-jét, illetve a mögötte álló technológiát először a főnök házában fogják kihasználni. De a technológiáért rajongó cégvezetőktől mi mást várhatnánk el? Bill Gates már akkor interaktív okosotthont építtetett magának, amikor a Windows 95 kezelését még Jennifer Aniston magyarázta el videokazettáról.

aXX7Y8v 700b

Zuckerberg ugyanakkor nem gondolja, hogy a mesterséges intelligencia szükségszerűen rossz és kártékony lenne, mint a Terminátorban a Skynet.

Azt hiszem, tudunk olyan MI-t fejleszteni, ami nekünk dolgozik és segít. Néhányan azzal rémisztgetnek, hogy az MI mekkora veszélyt jelent, de nekem ez eltúlzott aggodalomnak tűnik, és sokkal kevésbé valószínűnek, mint a betegségek és az erőszak miatt kitörő katasztrófák.

– írta a Facebookon.

Ennek ellenére ne várjuk tűkön ülve a Facebook márkájú okosotthont. Zuckerberg csak a saját házához tervezne egy vezérlőegységet; ezt sokkal egyszerűbb megterveznie egy programozónak, mint kitalálni egy olyan megoldást, ami minden háztartásban működik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM