Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Nagyon, de nagyon okos otthont akar magának Mark Zuckerberg

2016.01.04. 10:47

Mark Zuckerberg Facebook-főnök ambiciózus figura, ez már a célkitűzéseiből is látszik. Persze, aki felépít egy milliárdos üzletet, valószínűleg nem olyan újévi fogadalmakat tesz, mint hogy leszokik a cigiről, vagy hogy végre kitakarítja azt a kurva konyhát festés után. Nem, Zuckerberg egy hipermodern mesterséges intelligenciát fejlesztene az otthonába, hogy segítse a munkáját és menedzselje az otthoni teendőket.

Zuckerberg a saját Facebook oldalán mesélt arról, hogy milyen szerepet szán a saját MI-jének.

... meg fogom tanítani, hogy felismerje a hangom, és mindent irányíthasson az otthonunkban – a zenét, a fényeket, a hőmérsékletet meg mindent. Megtanítom, hogy engedje be az ismerőseimet a házba, ha csengetés után felismeri az arcukat. Megtanítom, hogy tudassa velem, ha valami történik [a lányom] Max szobájában, hogy akkor is figyelhessek rá, ha nem vagyok vele. Ami a munkát illeti, segíthet vizualizálni az adataimat a virtuális valóságban, hogy jobb szolgáltatásokat építsek, és hatékonyabban vezethessem a cégeimet.

A kommentekre válaszolva Zuckerberg azt is elmondta, hogy a projekthez a Facebook fejlesztői környezetét használná, így mindent hasznosíthatna a projekthez, amit a vállalat mesterségesintelligencia-fejlesztői kitaláltak. Úgy tűnik, a Facebook M névre keresztelt saját MI-jét, illetve a mögötte álló technológiát először a főnök házában fogják kihasználni. De a technológiáért rajongó cégvezetőktől mi mást várhatnánk el? Bill Gates már akkor interaktív okosotthont építtetett magának, amikor a Windows 95 kezelését még Jennifer Aniston magyarázta el videokazettáról.

aXX7Y8v 700b

Zuckerberg ugyanakkor nem gondolja, hogy a mesterséges intelligencia szükségszerűen rossz és kártékony lenne, mint a Terminátorban a Skynet.

Azt hiszem, tudunk olyan MI-t fejleszteni, ami nekünk dolgozik és segít. Néhányan azzal rémisztgetnek, hogy az MI mekkora veszélyt jelent, de nekem ez eltúlzott aggodalomnak tűnik, és sokkal kevésbé valószínűnek, mint a betegségek és az erőszak miatt kitörő katasztrófák.

– írta a Facebookon.

Ennek ellenére ne várjuk tűkön ülve a Facebook márkájú okosotthont. Zuckerberg csak a saját házához tervezne egy vezérlőegységet; ezt sokkal egyszerűbb megterveznie egy programozónak, mint kitalálni egy olyan megoldást, ami minden háztartásban működik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!