Jeromos
9 °C
26 °C

Hekkerek okoztak áramkimaradást Ukrajnában

000 Par8337146
2016.01.11. 11:10

Az ESET kiberbiztonsági cég We Live Security című blogján jelentette be, hogy december 23-án Ukrajnában hekkerek okoztak áramkimaradást. „Felfedeztük, hogy (korábban észlelt) bejelentett eset nem izolált incidens volt, és más energiacégeket is megtámadtak kiberbűnözők Ukrajnában, ugyanabban az időben. Sőt, kiderült, hogy a támadók ugyanazt a malware családot használták, amelyet már régebb óta ismerünk, a BlackEnergyt” – írja az ESET.

A BlackEnergy hátsó ajtót a hekkerek arra használják, hogy célzott támadásokkal számítógépekre juttassák a KillDisk nevű összetevőt, amivel aztán olyan állapotba hozható a gép, hogy be sem tud kapcsolni.

A BlackEnergy nevű malware keletkezését 2008 környékére rakják a kutatók, 2014-ben észlelték először a Certek (Computer Emergency Response Team- Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység). A malware-t adathalász emailekkel és fertőző dokumentumokkal tudják a rendszerekbe juttatni.

A BlackEnergy trójai moduláris felépítésű, külön elemei vannak különböző feladatok végrehajtására. Az ukrán támadások többségében a KillDisket találták meg a fertőzött gépeken. A kártékony kód rendszerfájlokat töröl, így nem tud betölteni a rendszer. A funkcionalitása alapján kifejezetten arra használják, hogy ipari rendszereket szabotáljanak vele.

A támadásokat valószínűleg kormányzati hivatalnokok hamis emailjein keresztül sikerült végrehajtani, a megnyitott csatolt dokumentumok már rossz indulatú kódot futtattak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!