Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Google: Az Iszlám Államot a sötét webre kell száműzni

2016.01.20. 17:27

Az Iszlám Állam (IS) propagandagépezetét csak úgy lehet legyűrni, ha a kevésbé szem előtt lévő sötét webre száműzzük – mondta Jared Cohen, a Google Ideas igazgatója egy londoni konferencián. A cégóriás agytrösztjének vezetője szerint ahhoz, hogy "digitális területeket foglalhassunk vissza", az IS tagjainak félniük kell attól, hogy elkapják őket, ha bárki által látható módon üzennek a nyilvánosságnak.

A sötét web a webnek az a része, ahová csak az anonim internetezést lehetővé tevő Tor böngészővel lehet alámerülni, így szinte teljesen visszakövethetetlen, hogy ki és mit csinál ott. Cohen szerint a terroristák itt így is, úgy is jelen lesznek, ha akarjuk, ha nem.  Az viszont szerinte újdonság, hogy a mindenki által naponta használt, nyílt webről nem szorítottuk még vissza őket.

Cohen szerint ehhez a terroristák közösségi profiljait gyorsabban kéne törölni, mint amilyen tempóban létre tudják hozni őket. Ez persze nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek hangzik. Pedig nagy erőkkel dolgoznak rajta a nyugati kormányok, az Egyesült Királyság internetes terrorellenes szerve például heti ezer terroristákhoz köthető tartalmat töröltet.

Cohen ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az IS online tevékenysége egyáltalán nem kifinomult. A propagandájuk inkább úgy ömlik rá az internetre, ahogy az igénytelen levélszemét önti el az emailfiókokat.

Az én szememben az IS nem egy geek szervezet.

A szintén a Google Ideasnál dolgozó Yasmin Green szerint az egyik lehetséges fegyver az online terroristapropaganda ellen, hogy célzott hirdetésekkel bombázzák azokat, akik megnézik ezeket a propagandaanyagokat. Vagyis gyakorlatilag célzott ellenpropagandát zúdítsanak azokra, akikről úgy látják, hogy nyitottak lehetnek a terroristák üzeneteire. Márpedig ha a Google valamit tud segíteni, az a hirdetések minél pontosabb célzása.

Előre menekülnek

Az IS is érzi a növekvő nyomást, ezért még tavaly októberben váltottak, és az elsődleges propagandacsatornájuknak a Telegram nevű üzenetküldő appot tették meg. A londoni konferencián szintén előadó Shiraz Maher radikalizmuskutató szerint valóban kevésbé jellemző már, hogy a radikalizálódó, Irakban és Szíriába utazó brit fiatalok Twitteren vagy Instagramon találkoznának a terroristák toborzóüzeneteivel.

Jól mutatja, hogy a hatóságok az IS mögött loholnak, hogy a Telegram is csak több hónapos késéssel, a párizsi merényletek után kezdte el irtani a terroristákhoz köthető csatornákat. (A privát üzeneteket ugyanakkor erősen titkosítja a Telegram, így ezzel maga a cég se tud mit kezdeni.) Tavaly decemberben pedig már saját hírolvasó appot is kiadott a szervezethez köthető Amaq News Agency, amelyet az alkalmazásbolton kívülről lehet letölteni Androidra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.