Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Magyar ötlet adhat lökést a drónoknak

2016.01.22. 09:29

A héten egy autó tetejére leszálló drónról írtunk, mire válaszul kaptunk egy levelet, ami a legfurább, drónnal kapcsolatos magyar találmányról tájékoztatta a szerkesztőséget.

Egy hajítógépről van szó, melynek lövedéke nem egy óriási szikla, hanem egy drónrepülő, ellensúlyként pedig egy terepjáró szolgál. A jármű tetejére-hátuljára rögzített kar előre lendülése adja meg a felszálláshoz szükséges kezdősebességet a drónnak, a kar mozgását pedig az adja, hogy az autó hátulját először a magasba emelik, majd hagyják, hogy a gravitáció tegye a dolgát. Az alábbi videó elég jól összefoglalja, mi is történik.

A szerkezet elég jól ki van találva. Eleve elég egy ember az összeszereléséhez és a működtetéséhez, a fejlesztők szerint nincs benne semmilyen bonyolult elektronika vagy érzékelő, ráadásul a drón súlyától függően akár 7-20 méteres másodpercenkénti kezdősebességet is képes biztosítani 8 méteres kezdő magasságon. A magasság azért kell, hogy a repülő elkerülhesse a környéken lévő bokrokat és kisebb fákat. További előny, hogy akár összeszerelt állapotban is szállítható, az autón nem lóg túl oly módon, hogy az a KRESZ szabályaiba ütközzön. Az AMORES Robotics nevű fejlesztőcsapat találmánya egyelőre szabadalmi bejegyzés előtt áll.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.