Szabina
5 °C
11 °C

CIA-nek dolgozó szakértő bukott le gyerekpornóval

2016.01.26. 15:16

Az amerikai igazságügyi minisztérium nemrég zárta le az Operation Torpedo fedőnevű ügyet, amelyben az FBI átvette egy gyerekpornóoldal irányítását, hogy így gyűjtsenek bizonyítékokat. Minderre bírósági felhatalmazásuk volt. A Torpedo fedőnevű akció még 2011-ben kezdődött, amikor a holland rendőrség megtalált egy gyerekpornóoldalt, és hozzáférést is szerzett. Rájöttek, hogy a webszerver fizikailag az USA-ban, Bellevue-ben volt, a Power DNN nevű szolgáltatónál. Ekkor értesítették az FBI-t.

Bírói engedéllyel az FBI megfigyelte a cég Aaron McGrath nevű alkalmazottját. 2012 végén FBI-ügynökök behatoltak az otthonába, és elkapták, amikor éppen bejelentkezett mint a PedoBook nevű oldal adminisztrátora, ahol az emberek gyerekpornót osztottak meg.

McGrath gyorsan lecsukta a laptopját, ezzel azonnal, titkosítva zárolta a gépet, de a nyomozóknak „valahogy sikerült megállapítaniuk a jelszót, és bejelentkezniük” – írják a bírósági papírokban. Ezzel az ügynökök admin-hozzáférést szereztek az oldalon, de még így sem tudták azonosítani a látogatókat, mivel a sötét weben működött, a Tor nevű proxyhálózat mögött. A Tor elrejti a használók valódi identitását, ami szólásszabadsághoz kötődő esetekben jól jön, ilyenkor meg nem.

Az FBI házkutatási engedélyt kapott „hálózati nyomozásos technikához”, ezzel az ügynökök speciális kódot csempésztek a gyerekpornós lap képeibe. Minden alkalommal, amikor valaki rákattintott egy képre, letöltődött a kód, ami visszaküldte az FBI-nak a számítógép valódi IP-címét és az operációs rendszerének típusát. 

Az ügynökök a Flash sebezhetőségét használták ki a pornóoldal eltérítésére. Azok a felhasználók, akik elavult verziójú Tort használtak, és nem blokkolták a Flasht, lebuktatták saját magukat. Ez alapján az FBI-nak nem sikerült feltörnie a Tort, csak kijátszották, amit lehetett, ezzel a legbénább felhasználókat kaphatták el.

Például

  • azt a 22 éves srácot, aki már akkor képeket ígért a pedofiloknak a saját lányáról, amikor még az anyja méhében volt. Az ügynökök még azelőtt elkapták, hogy cselekedhetett volna, most 15 éves börtönbüntetését tölti.
  • azt a 42 éves férfit, aki megerőszakolt több lányt a Fülöp-szigeteken. Ő most 20 éves börtönbüntetését tölti.
  • azt a felhasználót, aki megírta, hogy „Unom ezt... a fantáziálást. Meg kell ölnöm egy csecsemőt vagy kisgyereket, komolyan.”

Utóbbi privát üzeneteiből az oldalon az FBI-ügynökök kiderítették, hogy Washington közelében él. Aztán rájöttek, hogy ugyanazt az AIM-felhasználónevet (az AOL üzenetküldője) használja a neten a sima pornóoldalakhoz, mint a gyerekpornónál. Az AOL-tól megkapták az IP-címét, aztán a Verziontól (amerikai internetszolgáltató) a lakcímét: Germantown, Marylandből.

Kiderült, hogy a felhasználó Timothy DeFoggihoz tartozik, egy  Health and Human Services Department nevű szervezet biztonsági szakértőjéhez, akinek megvolt a legmagasabb biztonsági átvilágítása, dolgozott együtt az NSA-vel és a CIA-val is. Amikor az FBI-ügynökök 2013 áprilisában, reggel 5:30-kor behatoltak a házába, alsógatyában a laptopja felett görnyedt a padlón. Egy ügynök ráüvöltött, hogy menjen távolabb a gépétől, de nem mozdult, ekkor arrébb rúgták. A Tor-böngésző ablaka már bezáródott, de a gép még mindig töltött egy gyerekpornó-videót az OnionPedo Video Archive nevű oldalról. DeFoggi 25 évet kapott.

Az FBI hekkelési módszerei nehézséget okoztak a bíróságon. A védelem szerint a tömeges hekkelések „a bűnüldözés túlkapásai”, és értesíteni kellett volna a megfigyelteket harminc nappal később. A bíróság mindkét érvelést dobta.

Mások azon akadtak ki, hogy az FBI gyerekpornóoldalt üzemeltetett. Azt az igazságügyi minisztérium is elismerte, hogy a nyomozás drága, lassú és bonyolult volt. A Torpedo művelet több mint három évig tartott, és csak fél tucat gyereket sikerült megmenteni. A lekapcsolt oldalaknak viszont több mint 13 ezer felhasználójuk volt, amelyből végül 19 férfit tudtak börtönre ítélni. Pedig volt olyan album, aminek 467 ezer megtekintése volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.