Vilmos
24 °C
35 °C

Úgy meghekkelték a NASA-t, hogy csak na

2016.02.02. 09:13

Állítólag nemcsak nagy mennyiségű adatot loptak el a NASA-t meghekkelő csoport tagjai, de átmenetileg az űrhivatal egy drónja felett is átvették a hatalmat – állítja az infowars.com. A cikkben részletesen írnak az akcióról, azonban korántsem biztos, hogy valóban minden úgy történt, ahogy azt a NASA állítólagos időjárás-befolyásoló kísérletei miatt támadó hekkerek állítják.

Az Infowars információi szerint a támadók egy korábban valószínűleg a NASA-nál dolgozó férfitől vásárolták meg a támadáshoz szükséges kezdeti adatokat, és már az akció elején találtak egy olyan gépet, melyen az üzemeltetők az alapjelszót hagyták meg az egyik, komolyabb jogokkal rendelkező felhasználónál.

A támadók állítólag egy halom fénykép, videó és egyéb adat megszerzése mellett arra is lehetőségük nyílt, hogy egy preparált fájl jó helyre másolásával helytelen repülési tervet tápláljanak a NASA egy 200 millió dolláros drónjának fedélzeti számítógépébe (a hekkercsoport egyes tagjai ellenezték ezt az akciót). Az eredeti terv az volt, hogy a gép a Csendes-óceán habjaiba veti magát, de végül a NASA dolgozói még időben észrevették a drón furcsa működését, és átálltak kézi irányításra azelőtt, hogy a repülő zuhanni kezdett volna.

A támadók elmondása szerint végül a NASA megváltoztatta az összes, általuk használt jelszót, így szép lassan kizárták őket a rendszerből, de mielőtt ez megtörtént volna, 631, főleg 2012 és 2013 között felvett légi felvételt, illetve a dolgozók személyes adatait tartalmazó listákat töltöttek le. Ez utóbbi bizonyítékaként közzétettek egy fotót, amin a NASA dolgozóinak listája látható, nevekkel, email címekkel, telefonszámokkal együtt.

A fenti állításokkal egy komoly probléma van: még a NASA-t folyamatosan kritizálók sem hiszik, hogy akár csak egy szó is igaz belőle. A NASA természetesen közleményben tagadta, hogy a támadás valóban a hekkerek verziója szerint ment végbe. Azt írták, nincs olyan bizonyíték, amely azt mutatná, hogy a Global Hawk drónt valóban veszély fenyegette volna, a videók és más, tudományos jellegű adatok pedig mind nyilvánosan elérhető fájlok. A NASA amúgy közhivatalként példásan együttműködő, a tudományos eredményeik legnagyobb részét a keletkezéstől számított néhány napon belül közzéteszik – az állítólagos hekkerek valószínűleg a bárki előtt nyitva álló, 30 ezernél is több adatforrás valamelyikét csapolták meg.

A dolgozói lista is érdekes: bár elsőre rémisztőnek tűnik, hogy egy cég dolgozóinak listája nyilvánosan elérhető, a NASA-nál külön weboldal van arra, hogy bárki kikereshesse az alkalmazottak elérhetőségét (ami szintén nem meglepő, hiszen egy közpénzből működő, állami hivatalról van szó). A people.nasa.gov oldalra bárki felmehet, és az utónév mezőbe írt csillaggal az összes dolgozó nevét lekérheti. Na jó, kell egy kis ügyeskedés, mind a 17 ezer melós nevét nem tudjuk lekérni, viszont kezdőbetűnként már simán – viszont az, hogy valaki A*, B* jelleggel kéri le egy telefonkönyv összes bejegyzését, messze áll a számítógépes rendszerekbe való illetéktelen behatolástól. Tessék, itt az összes A-val kezdődő vezetéknevű ember, h4Ck3d by 1nd3X.hu.

A kritikusok azért vették védelmükbe a NASA-t (szokásuktól gyökeresen eltérően), mert a hekkerek azt írták, hogy a támadással arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a NASA éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásai tulajdonképpen a chemtraillel megegyező, csak kedvezőbb megítélésű dolgok. A NASA kritikusai viszont az „érted haragszunk, nem ellened”-típusú kritikusok, így ha valaki ilyen egyértelműen idióta váddal áll elő, nagyon gyorsan összezárnak, és védelmükbe veszik a hivatalt, melynek céljaival egyetértenek, inkább csak a módszerekkel nem.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.