Árpád
-1 °C
9 °C

Egy zettabájtnyi adatot netezhetünk el idén

2016.02.04. 15:13

A hálózati eszközök terén piacvezető Cisco kiadott egy előrejelzést a következő években várható internetes adatforgalomról. Eszerint a teljes netes forgalom idén áttörheti a zettabájtos határt. Ez egytrilliárd bájt, vagy egybilliárd gigabájt, esetleg egymilliárd terabájt – ahogy tetszik, mindenesetre irdatlan mennyiségű adat. Lazán kapcsolódó érdekesség, hogy a Zetta létező magyar név, április 27-én ünnepeljük, bár addigra még nem valószínű, hogy meglesz a nagy áttörés.

A rohamosan növekvő adatforgalom fő hajtóerejét értelemszerűen a mobileszközök jelentik. A Cisco szerint ráadásul a növekedési tempó folyamatosan gyorsul. 2020-ra már a Föld népességének 70 százaléka fog rendelkezni valamilyen mobileszközzel, ráadásul a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan fog nőni, mint a népesség, így 2019-re a teljes netes adatforgalom újra megduplázódhat. A legnagyobb növekedést Afrika és a Közel-Kelet produkálja. A legtöbb adatot Kína termeli, de ott arányaiban kevesebb mint feleakkora növekedés várható.

Egyelőre nincs nagy baj, mert egy ideig elleszünk a zettával, és ha már az se lesz elég az összeinternetezett adatmennyiség kifejezésére, még mindig átválthatunk a még három nullával nagyobb yottára. Utána viszont már egy jottányit se tudunk mozdulni a sok adattól.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.