Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Óriási bírságot kapott az Apple

2016.02.05. 14:31

Egy friss bírósági döntés szerint az Apple-nek 626 millió dolláros (173,5 milliárd forintos) óriásbüntetést kell fizetnie szabadalomsértés miatt. A VirnetX nevű cég perelte be őket, az ügy már 2012 óta húzódik, és több appot is érint.

A VirnetX igazi szabadalmi troll, az egy szál termékük és 14 munkatársuk mellé összegereblyéztek nagyjából nyolcvan szabadalmat, és valójában ezek licenceléséből élnek, na meg a pereskedésből, ha szabadalomsértést szimatolnak. Ez történt az Apple esetében is, a cég a VirnetX szerint engedély nélkül használja négy szabadalmukat is, amelyeket még korábban egy Science Applications International Corporation nevű harmadik cégtől vettek meg.

2012-ben a VirnetX már nyert ugyanebben az ügyben 360 millió dollárt, de az Apple akkor megúszta egy fellebbezéssel. Persze nem arra számítottak, hogy az újratárgyaláskor végül az eredeti bírság majdnem dupláját kapják. A bíró azért döntött így, mert szerinte a cég szándékosan követte el a jogsértést. Azóta egyébként már eltávolították a kérdéses technológiát a FaceTime, az iMessage és más érintett alkalmazások kódjából.

Mindkét cég rutinos szabadalmi pereskedő. A VirnetX korábban már a Microsoftot is sikeresen lehúzta több száz millióval, a Cisco ellen viszont vesztettek. Az Apple pedig egy éve a Smartflash nevű cég ellen vesztett el egy félmilliárdos pert, a Wisconsini Egyetemnek pedig még nagyobb, 862 milliós kártérítést ítélt a bíróság tavaly októberben. És akkor a Samsung elleni végeláthatatlan pereskedést még nem is említettük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.