Natália
-3 °C
8 °C

A Viasat felturbózná a műholdas internetet

2016.02.11. 11:13

Az amerikai távközlési cég, a Viasat (ami csak nevében azonos a tévétársasággal) a Boeinggel együttműködve fejleszti a saját műholdasinternet-hálózatát. Három új műholdat terveznek, amik nagy sebességű internetkapcsolatot biztosítanának a világ elmaradottabb részein.Az együttműködést kedden jelentették be, néhány hónappal azelőtt, hogy a Viasat rendszerben álló műholdját, a Viasat–2-t a világűrbe juttatnák a SpaceX Falcon 9 rakétájával.

Az új műhold, a Viasat–3 az elődjeinél jóval fejlettebb. A sávszélessége 1 terabit másodpercenként, ami körülbelül a háromszorosa a Viasat–2-nek. Ezzel a teljesítménnyel másodpercenként 100 megabites internetkapcsolatot biztosíthat Amerikában, Európában, a Közel-keleten, Afrikában és Ázsiában.

A Viasat azt nyilatkozta, hogy az első két műhold fejlesztése megkezdődött; a Boeing 2019 végére már a világűrbe juttatná őket.

A helyi hálózatokon kívül a Viasat műholdja arra is használható lesz, hogy 1 gigabit / másodperce sebességű netkapcsolatot hozzanak létre vele a repülőjáratokon. Ugyanilyen sebességre számíthatnak az óceánok környékén élők, például a tengeri olajfúró platformokon dolgozó munkatársak.

A Viasat azt állítja, a három új műhold átviteli sebessége legalább kétszer, de inkább többször annyi lesz, mint a Föld körül keringő, nagyjából 400 kereskedelmi műhold átviteli sebessége együttvéve.

Behálózni az egész világot

Nem a Viasat az egyetlen, akinek egy ilyen ötlet eszébe jutott. A SpaceX és a Virgin Galactic egyaránt dolgoznak az űr-interneten: ők is apró műholdakkal biztosítanák az állandó kapcsolatot. A Google napelemes drónokkal és léghajókkal hozna létre 5G kapcsolatot az elmaradott térségekben. A Facebooknak szintén van saját drónja, amivel a szubszaharai Afrikában próbálják elérni az internetezőket.

Ez persze nem megy egyik napról a másikra. A műholdas kapcsolat sokkal érzékenyebb az időjárásra, mint a vezetékes, és a felsorolt cégek még évekre vannak attól, hogy végleges megoldással rukkoljanak elő. A céljuk mindenesetre közös: internettel akarják behálózni az egész világot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.