Vencel
7 °C
24 °C

Gigabites kapcsolat jön a mobilokba

2016.02.13. 09:53

A mobilszolgáltatók ma még meg sem közelítik azt az elképesztő sebességet, amit a kaliforniai Qualcomm által tervezett Snapdragon X16 modemmel ki tudunk majd hozni a mobilunkból.

Ezzel a csippel akár 1 gigabit per másodperces letöltési sebességet is elérhetünk.

A használatban lévő mobilok csipjei csupán 300-450 megabites letöltési sebességre képesek, az idei csúcsmobilokban megjelenő Snapdragon 820 csip modemje ezt felviszi 600 Mbps-re.

Screen-Shot-2016-02-11-at-10.50.51-AM-640x379.png

Azért jó ilyen nagy sebességen netezni, mert így a mobilunkon futó Netflix, Spotify és más multimédiás appok akár egész flmeket és/vagy albumokat pillanatok alatt lepufferelhetnek. Ennek hála akkor sem akadozik majd a lejátszó, amikor kevésbé jól lefedett területre érkezünk. A mobilszolgáltatók is kényelmesebb helyzetben lennének a gigabites nettel, hiszen ha gyorsan végzünk a letöltéssel, akkor rövidebb ideig kell életben tartani egy-egy adatkapcsolatot.

Most nagyjából így kell elképzeni az okostelefonok működését, így fogadják az adatokat
Most nagyjából így kell elképzeni az okostelefonok működését, így fogadják az adatokat

A szupergyors nethez négy antenna kell, ezek párhuzamosan forgalmazzák az adatokat. Valószínűleg az első gigabites eszközök hordozható mobilnetes hotspotok lesznek, és csak később kerül be a technológia az okostelefonokba.

Ilyen lesz a gigabites átvitel, 10 db egyenként körülbelül 100 megabites csatorna szállítja majd az adatokat a készülék felé
Ilyen lesz a gigabites átvitel, 10 db egyenként körülbelül 100 megabites csatorna szállítja majd az adatokat a készülék felé

Csuklónkra csatlakozik a felhő 

A Qualcomm még egy előrelépést tett az adatátvitelben, de ez az újítás nem a sebességével hódít. A hordható eszközök (okos fitneszpántok, órák és szemüvegek)  többsége ma még a mobilunkra csatlakozik, hogy feltöltsék az adatokat a felhőbe, de a Qualcomm Wear 2100 csippel már közvetlenül csatlakozhatnak az internetre.

Az LTE modemekkel eddig az volt a baj, hogy magas volt a fogyasztásuk, így aki ilyet épített az eszközébe, annak nagyobb akkut is mellé kellett raknia. Ezen akar változtatni a Qualcomm, hosszú élettartamot és gyors LTE kapcsolatot ígérve a gyártóknak. A csipet felszerelték egy olyan egységgel is, amelynek az algoritmusai előre feldolgozzák a szenzorok adatait, mielőtt elküldenék azokat a felhőbe, így az adatforgalmat is csökkenteni lehet. Az LG már bejelentette, hogy az idén év végén megjelenő eszközeiben ezt a csipet fogja használni.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.