Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Átlegózva születik újra a magyar Kalasnyikov

2016.02.15. 10:27

Közismert, hogy hazánk (a szocialista blokk többi országához hasonlóan) igazi Kalasnyikov-nagyhatalom: már az 1960-as évek óta két, Kalasnyikov-rendszerű gépkarabély sorozatgyártása is folyt, a fatusás (később behajtható válltámaszos) Ak-63 mellett volt egy mellső markolatos változat, az AMD-65.

Ez utóbbi változat az, amiből most egy magyar fegyvertervező cég igen szép, ráadásul különleges változatot készített, és

nézzék már meg, milyen szép:
steiner-bullpup-AMD-subcompact-660x330
Fotó: shootingpress

A fényképen a Steiner Scenics Armourers SFX konstrukciója látszik, egy bullpup AMD gépkarabély. A Steiner egy magyar cég, számos filmhez (magyarhoz és külföldihez egyaránt) gyártottak már kellékfegyvereket.

A különlegessége, hogy a megszokott elrendezés helyett bullpup rendszerben építették újra a magyar Kalasnyikovként is ismert AMD-t. A Fegyver- és Gázkészülékgyárban elég sok készült az alapból, mostanában elég sokat lehet látni belőlük a terrorfenyegetettség miatt a budapesti utcákon sétáló rendőröknél, a Steiner-féle változat viszont igazi kuriózum lehet.

A bullpup elrendezés lényege, hogy a fegyver zárszerkezetét nem a megszokott helyére, a tusa és a cső közé szerelik, hanem a tusába építik bele, a pisztolymarkolat mögé, mintegy kihasználva azt a rengeteg helyet a tusánál, ami amúgy pocsékba megy. A megoldás előnye, hogy kompaktabb, de mégis hosszabb csövű fegyver jöhet ki végeredményként, a hátra tett súlypont pedig kényelmesebbé teheti a fegyvert. Mármint amíg nem lőnek vele, mert amint igen, sajnos az előnyök egy része háttérbe szorul: a hátratett súlypont nem segít a fegyver csövét felfelé csavaró erők ellen, ráadásul balkezesek nem nagyon tudják használni a fegyvert, hiszen az pont az arcuknál hajigálná ki az forró lőszerhüvelyeket.

Steinerék fegyvere ettől függetlenül lehet sikeres konstrukció, hiszen kicsi az esélye, hogy katonai fegyvernek szánják, sokkal inkább az élménylövészet és a különféle szituációs lövészeti ágak versenyzői jöhetnek szóba célcsoportként. Katonai fegyverként ugyanis a bullpup rendszerű karabélyok nem lettek túl sikeresek, túl sok velük a gond, a brit katonák alapfegyvere, az SA80 például sokak szerint a világ legszarabb, rendszerben tartott lövészfegyvere, és a Steyr AUG is inkább futurisztikus kinézete és jó marketingje miatt számít népszerű fegyvernek ma is.

A Shootingpress információi szerint a bullpup AMD valamikor év elején lesz elérhető, "a mintadarab AKM alapokon nyugszik, de a sorozatgyártásba kerülő bullpup elrendezésű fegyver AMD karabélyok felhasználásával készül majd". 

Frissítés: Szakértők szerint a képen látható mintadarab egyelőre - sajnos - inkább csak kellék valószínűleg, mert a fegyveren nincsenek meg a gázelvételes működéshez kellő szerkezeti elemek.

További frissítés: a Steiner Scenics szerint de, a fegyver működőképes, az AMD egy szubkompakt változatát építették át, ami lehetővé teszi a szerkezet megfelelő beépítését. Ez a megoldás a cég saját szabadalma.

A bullpup Kalasnyikov amúgy nem világújdonság, az USA-ban elég elterjedt ez a konstrukció, szóval inkább csak kuriózumként érdekes a magyar fejlesztés, illetve hát amiből itthon sportpuska lesz, az biztosan nem kerül háborús zónákba.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.