Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Amerika kibertámadásra készült Irán ellen

2016.02.17. 16:53

Barack Obama elnökségének elején több ezer amerikai katonai és hírszerző tiszt dolgozott egy titkos terven. Ennek lényege az iráni infrastruktúra teljes leállítása lett volna. A terv fedőneve Nitro Zeus volt.

A terv soha nem lépett életbe, mégis dollármilliókat emésztett fel. A New York Times és a BuzzFeed News egymástól független nyomozása derítette ki a részleteket és egy most vetített dokumentumfilmben tudhatjuk meg a terv hátterét.

A Nitro Zeus célja Irán civil infrastruktúrájának tönkretétele volt. Leállították volna az erőműveket, a telefonközpontokat is. Több tízmillió dollárt költöttek a tervekre, a megvalósíthatóságra.

Az akció vészforgatókönyv volt arra az esetre, ha az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások nem hoztak volna eredményt. Az Egyesült Államok azon aggódott, hogy Izrael megtámadta volna az iráni nukleáris arzenálját, belerángatva az országot a konfliktusba. A terv minimalizálni akarta a károkat.

Az amerikaiak készítettek egy másik tervet is, amely az iráni Fordo nukleáris erőműközpontot állította volna le. Fontos célpont volt ez az amerikaiak és izraeliek listáján, miután a Stuxnet vírus leállította egy másik atomközpont egy részét. Fordót azonban nehezebb lett volna megtámadni.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.