Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Megint feltűnt a Hacking Team

2016.03.01. 14:58

Biztonsági szakemberek észrevettek egy új OS X malware-t, amely feltehetően attól a Hacking Teamtől származik. Ez az az olasz kiberfegyvergyártó cég, amelynek a meghekkelése és az ezzel felszínre kerülő információk óriási vihart kavartak tavaly.

A kiszúrt malware egy "dropper", vagyis olyan program, amelynek a célja, hogy egy másik szoftvert juttasson a célgépre. Ebben az esetben a szállítmány a Hacking Team Remote Control System (RCS) nevű kémprogramja.

Pedro Vilaca, a SentinelOne OS X-szel foglalkozó biztonsági szakértője szerint a most talált malware kódja nagyjából megegyezik a Hacking Team korábbi megoldásával, csak néhány kisebb trükkel egészítették ki. Azt nehéz lenne megállapítani, hogy maga az olasz cég új próbálkozásáról van-e szó ugyanazokkal a régi eszközökkel, vagy egy tőlük független csapat használja-e fel a kiszivárgott kódot.

A kódból három hete kétféle verziót is feltöltöttek a VirusTotal felületére, a Google ingyenes online víruskeresőjébe. Addig viszont egyik vírusirtó program se vette észre a malware-e.

A Hacking Teamet tavaly júliusban hekkelték meg. A kiszivárgó adattömegből többek között kiderült, hogy a cég – bár azóta is tagadja – diktatúrákkal is gond nélkül üzletelhetett, és Magyarország is 600 millió forintos ügyfele volt. Tavaly novemberben lehetett először hallani, hogy visszatértek néhány új titkosítástörő fegyverrel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.