Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Az FBI-nak nem is kell az Apple az iPhone-töréshez

2016.03.07. 13:07

Az FBI már hetek óta nyomás alatt tartja az Apple-t, hogy segítsenek feltörni a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját. Az Apple azonban nem hagyja magát és a többi nagy techcég is melléjük állt.

Valójában az FBI maga is meg tudná oldani a problémát, állítják szakértők. Ráadásul sokkal gyorsabban, mint várni a bíróság döntésére, amely kötelezné az Apple a vitatott szoftver megalkotására. Ez a szoftver lehetővé tenné a hatóságoknak, hogy nagyon sok kódot kipróbáljanak anélkül, hogy törlődne a mobil memóriája.

Azt senki nem állítja, hogy könnyű dolga lenne a hatóságoknak, de állítólag nem is próbálkoznak meghekkelni a mobilt. Akkor miért is kell a nyomozóirodának az Apple? A válasz egyszerű, jogi precedenst akarnak, amely a jövőben könnyebbé tenné az ilyen kérések teljesítését.

Jonathan Zdziarski, biztonságtechnikai kutató azt mondja, hogy az FBI sokat tanulhatna a kínaiaktól, akik sorozatban törik fel az iPhone-okat. Shenzenben például hatvan dollárért csinálnak egy 64 gigás iPhone-ból 128 gigásat. A hekkelésekhez csak PC-t, csavarhúzót és csipeszt használnak. Az iPhone tartalmát egy nagyobb chipre másolják és már vissza is teszik a mobilba.

Jonathan Zdziarski szerint az FBI hasonló technikával feltörhetné a kérdéses iPhone-t. Rámásolja a memória tartalmát egy chipre, így meglennének az adatok még akkor is, ha a kísérletezés alatt törlődne az eredeti memória. De ez csak az egyik módja annak, hogyan az FBI meg tudná szerezni az őket érdeklő információt.

Magát a szoftvert is meg tudnák hekkelni. Végülis minden szoftvernek vannak gyenge pontjai, az Apple-nél is találnak ilyeneket minden hónapban. Az Apple ráadásul közzé is teszi a kutatók által talált gyenge pontokat.

Néhány szakember azt javasolja, hogy az FBI kérje az NSA, a nemzetbiztonsági hivatal segítségét. Végülis ez az egyik legjobban felszerelt titkosügynökség a világon, hekkerek százai dolgoznak nekik és valószínűleg minden számítógépes rendszerbe képesek lennének behatolni. Persze kérdés, hogy az NSA segítene-e, hiszen egy ilyen akció nem maradhatna titokban és akkor bírósági ügy lehet a dologból.

A megoldás hosszú távon az lehetne, hogy az FBI felállít egy olyan részleget, amely technikai szakemberekből áll és akik meg tudnak oldani egy ilyen problémát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.