Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Gondolattal mozgatta a kerekesszékét egy majom

2016.03.07. 08:12

A gépek most már a gondolatainkat is kitalálják, és ebben elképesztő lehetőségek rejlenek. Ezt a Duke Egyetem legutóbbi kísérlete is nyilvánvalóvá teszi. A kutatók majmokat vettek rá arra, hogy a gondolataikkal irányítsák a kerekesszéküket, és ezzel közelebb kerüljenek a kedvenc ételükhöz.

Persze arra is van jó magyarázat, hogy miért majmokkal, és nem emberekkel végezték el a kísérletet. A teszthez több száz vékonyka drótot kellett bevezetni az állatok agyába, hogy kapcsolódni tudjanak a mozgásért és a tapintásért felelős agyterületekhez. Elég volt 300 idegsejtet bedrótozni. 

maki

A majmok gyorsan megtanulták vezérelni a széket, bár igazából a tudósokra hárult a feladat javarésze, nekik kellett folyamatosan finomítani az algoritmusokat, ahogy egyre jobban beleláttak a majmok gondolataiba.

Hogy a gondolattal történő irányítás elterjedjen, csak két apróságot kell megoldani. Egyrészt azt, hogy ne kelljen szétfúrni a páciensek fejét, és drótokat bevezetni az agyába, másrészt pedig az algoritmusokat kell hozzáigazítani a laboratóriumon kívüli világhoz, ahol sokkal többféle feladattal kell megbirkózni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!