Kiirthatatlan a fegyverkereskedelem a Facebookról

2016.03.11. 09:25

Hat héttel a tiltás után továbbra is árulnak fegyvereket a Facebookon, a különbség annyi, hogy zárt csoportokban árulják és képeket tesznek fel a fegyverekről. Hiába ellentétes a közösségi oldal új szabályzatával, gyakorlatilag bármilyen fegyvert vagy alkatrészt el tudnak adni itt.

A Facebook még januárban jelentette be, hogy betiltja a magánszemélyek közötti fegyverkereskedelmet. A lépést örömmel fogadták a fegyvertartást ellenző csoportok, amelyek szerint ez egészen jelentős részét képezte a magánszemélyek közötti adásvételnek. Azokban az államokban, ahol legális fegyvert tartani és eladni egymásnak, a felhasználók bárkinek eladhattak fegyvert anélkül, hogy leinformálták volna.

Hat hét telt el azóta, de az új szabályok nem sokat tettek az adásvételek megakadályozására. A közösségi oldal továbbra is első számú helye a kereskedelemnek. Annyi a különbség, hogy most már zárt csoportokban hirdetik meg fegyvereiket.

A Forbes egyik újságírója több ilyen csoportba került be és arról számolt be riportjában, hogy gond nélkül tudott volna fegyvert venni, ha akar. A kinézett fegyverről cseten érdeklődött, ott rögtön ki is tudta volna fizetni a fegyver árát.

A Facebook nem keresi aktívan az ilyen csoportokat, csak akkor szerez tudomást róluk, ha valamelyik felhasználó bejelenti azokat. Nem úgy, mint például az eBay, amely szűr bizonyos szavakat. A Facebook naponta egymillió bejelentést kap, hogy megsértették a felhasználási feltételeket, de azt nem árulta el a cég, hogy ezek közöl mekkora arány érinti a fegyvereket. Azt sem tudják, hogy hány ilyen csoport létezhet, de a becslések szerint jó néhány ezer. Ráadásul hiába zárnak be néhányat, szinte azonnal újraalakulnak más néven, lehetetlen követni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM