Előd
5 °C
12 °C

Kiirthatatlan a fegyverkereskedelem a Facebookról

2016.03.11. 09:25

Hat héttel a tiltás után továbbra is árulnak fegyvereket a Facebookon, a különbség annyi, hogy zárt csoportokban árulják és képeket tesznek fel a fegyverekről. Hiába ellentétes a közösségi oldal új szabályzatával, gyakorlatilag bármilyen fegyvert vagy alkatrészt el tudnak adni itt.

A Facebook még januárban jelentette be, hogy betiltja a magánszemélyek közötti fegyverkereskedelmet. A lépést örömmel fogadták a fegyvertartást ellenző csoportok, amelyek szerint ez egészen jelentős részét képezte a magánszemélyek közötti adásvételnek. Azokban az államokban, ahol legális fegyvert tartani és eladni egymásnak, a felhasználók bárkinek eladhattak fegyvert anélkül, hogy leinformálták volna.

Hat hét telt el azóta, de az új szabályok nem sokat tettek az adásvételek megakadályozására. A közösségi oldal továbbra is első számú helye a kereskedelemnek. Annyi a különbség, hogy most már zárt csoportokban hirdetik meg fegyvereiket.

A Forbes egyik újságírója több ilyen csoportba került be és arról számolt be riportjában, hogy gond nélkül tudott volna fegyvert venni, ha akar. A kinézett fegyverről cseten érdeklődött, ott rögtön ki is tudta volna fizetni a fegyver árát.

A Facebook nem keresi aktívan az ilyen csoportokat, csak akkor szerez tudomást róluk, ha valamelyik felhasználó bejelenti azokat. Nem úgy, mint például az eBay, amely szűr bizonyos szavakat. A Facebook naponta egymillió bejelentést kap, hogy megsértették a felhasználási feltételeket, de azt nem árulta el a cég, hogy ezek közöl mekkora arány érinti a fegyvereket. Azt sem tudják, hogy hány ilyen csoport létezhet, de a becslések szerint jó néhány ezer. Ráadásul hiába zárnak be néhányat, szinte azonnal újraalakulnak más néven, lehetetlen követni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.