Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

A Wikileaks megosztotta Hillary Clinton levelezését

2016.03.17. 12:19

A Wikileaks szerda délután megosztotta Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt külügyminiszterként küldött emailjeit, kereshető formában. A leveleket az amerikai információszabadságot biztosító törvény értelmében a kormány köteles volt kiadni, bizonyos nemzetbiztonsági megkötésekkel.

A Wikileaks közleménye szerint a 2010. június 30. és 2014. december 12. között írott levelek összesen 50 547 oldalt tesznek ki. A PDF változat február 29. óta érhető el.

Először tavaly tavasszal érkeztek hírek arról, hogy Clinton külügyminiszterként, több mint négy éven át nem a kormányzati rendszert használta elektronikus levelezésre, hanem egy saját szerveren, saját e-mail címen kommunikált. Ebből a közelmúlt egyik legnagyobb politikai-biztonsági botránya tört ki.

Clinton jogászcsapata azzal érvelt, hogy a magánszerver működtetésére a hatályos törvények lehetőséget biztosítanak ilyen esetben is, a biztonság pedig garantált volt. A kritikusok viszont úgy vélték, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztette az akkori külügyminiszter, amikor nem a központi, védett rendszerben kommunikált.

A történet háttere nem egyszerű , mivel a vádak szerint Clinton több szabályt is megsértett. Egyrészt törölte az üzeneteit – holott a szövetségi törvények értelmében archiválnia kellett volna őket –, másrészt a későbbi vizsgálat szerint titkos, illetve szigorúan titkos minősítésű üzeneteket is küldött és fogadott a magánszerveren. Az is vita tárgya, hogy Clinton mennyire vigyázott a fiókja biztonságára, elvégre az eseménysorozatot is egy hekker közleménye indította el, most pedig kereshető formában turkálhatunk több évnyi levelezésében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!