Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Ezt a csomagot senki sem fogja ellopni

2016.03.18. 15:47

Az amerikai hadsereg nagy számban rendelt a távvezérlésű lövegtoronnyá alakítható konténerekből. A teherszállító egységeket géppuskával és gránátvetővel szerelték fel, de tankelhárító fegyverzet is kaphatnak. A beépített szenzorok észlelhetik és viszonozhatják is az ellenséges tüzet.

A konténereket a norvég védelmi cég, a Kongsberg és a biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó HDT Global fejlesztette. A CWS (Containerized Weapon System) egy 20 láb hosszú Tricon szállítókonténerből készült. A tetején felnyíló ajtó alatt lapul a fegyverrendszer mozgatásáért felelő elektromechanikus emelő. Ez akár 30 másodperc alatt 5 méter magasra tolhatja a fegyvereket: az .50-es kaliberű M2 géppuskát, az Mk. 19 gránátvetőt, az M134 Dillon 7.62-es minigunt és az M249 géppuskát. Aztán merje ellopni a rakományt, aki akarja.

A rendszert úgy tervezték, hogy harctéren is könnyen telepíthető legyen. Két katona elég hozzá, hogy a szállítástól számított két órán belül üzemképessé tegyék a lövegtornyot. A működéshez szükséges energiát a CWS a konténerbe telepített akkumulátorokból vagy a napelemes telepekből nyeri. A rendszer nem autonóm – kellemetlen is lenne, ha egy félreértés miatt a címzettet sikerülne agyonlőni –, hanem távirányítható, akár 1093 láb, vagyis nagyjából 300 méter távolságból is.

Az amerikai hadsereg a CWS-t a Firefly 360 rendszerrel kombinálta. A Firefly 360 rövidhullámú infravörös szenzorokkal észlelheti az ellenséges tüzet – különbséget tesz a gépfegyverek, a rakéták és gránátok között is –, és meghatározhatja a veszély pontos forrását. A Firefly 360-nal felszerelt CWS-eket már most is használják Afganisztánban, és tervezik, hogy más tengerentúli területeken is használni fogják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.