Judit
-2 °C
8 °C

Le kell lőni valakit, de van előtte két busz és egy elefánt?

2016.03.22. 07:04

Nagyjából mindenen átmegy az a különleges, házi gyártmányú lőszer, amit a tervező egy sörétes puskákban használt patronba tuszkolt bele. Az alábbi videón hosszú percekig azt látjuk, hogy tök mindegy, mire lő rá vele, tekegolyóra, vastag műanyaglapra, fahasábra vagy ballisztikai zselére, a lövedék nem áll meg semmiben.

A trükk igazából nem bonyolult. Bár sörétes puskából lövik ki a lőszert, nem apró sörétgolyók repülnek ki a csőből, hanem egy brenneke, vagyis egy jó nagy darab, különleges formájú lövedék. A brennekét alapvetően hatékonyabb vadászatra találták ki, a söréthez képest pontosabb és jóval erősebb lövedékfajta, amivel akár nagyvadakat is el lehet ejteni.

A videóban látható lőszer különlegessége az, hogy a lövedék rézből készült, nem ólomból, vagyis becsapódásnál nem lapul ki és forgácsolódik szét, hanem a formáját (és a mozgási energiáját) nagyrészt megtartva jóval tovább képes maga előtt roncsolni az anyagot.

A rézből készült lövedék nem újdonság, már az előző évszázad közepén elkezdtek kísérletezni vele, mert kellett volna valami olyan anyag a rendfenntartó erőknek, amelyből lehet olyan lövedéket készíteni, amely megőrzi az erejét akkor is, ha mondjuk egy autó üvegén kell átmennie, mielőtt eltalálná a célt. A réz már akkor is előkerült, csak egy baj volt vele: nagyon lerövidítette a fegyverek csövének élettartamát. Például emiatt a kellemetlen mellékhatás miatt születtek a rézmagos, de teflonbevonatú lőszerek (melyek polgári célú forgalmazását aztán számos államban még az USA-ban is megtiltották).

De térjünk vissza a videón látható, mindent átütő lőszerhez: bár ez nem derül ki a videóról, csak sejteni lehet, hogy a szokásosnál potensebb lövedéket az átlagnál nagyobb teljesítményű lőszerből lövik ki. A nagyobb erejű patron nagyobb sebességű lövedéket, vagyis nagyobb mozgási energiát ad, cserébe viszont nem lehet akármilyen puskából kilőni. Ezért is lehet, hogy egy elég furcsa hibridet, a Mossbert egy forgó-tolózáras sörétes puskáját használja a videó készítője. Ahogy meg is jegyzi egy ponton, a lövésnek komoly hátrarúgása van, valószínű, hogy ha valamilyen más zárszerkezetű fegyvert használnának, az nem bírná az extra terhelést.

A videó készítője amúgy kísérletező kedvű lőszerfejlesztő, csatornáján számos hasonló, saját ötlet alapján készült töltény tesztelése látható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!