Szexőrült nácivá vált a mesterséges intelligencia

2016.03.25. 07:32

Mi történik, ha egy mesterséges intelligenciát ráeresztünk a Twitterre? Nagyon rövid idő alatt Hitler-imádó, „Bush szervezte 9/11-et” hajtogató, folyton szexről beszélő robottá válik.

A Microsoft fejlesztőinek köszönhető a kísérlet, ők alkották meg a Tay névre hallgató robotot. Úgy készítették el, hogy egy tizenéves lányként beszéljen. Ahhoz, hogy valaki beszélgessen Tayjel, egyszerűen írnia kellett neki valamit a Twitteren.

Microsoft Tay daddy-large trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ vEN

Először még minden rendben ment, de a nap végére Tay erősen militáns hangot ütött meg, mindent tudott az aktuális celebekről. Válogatott káromkodásokkal szólította fel nemi aktusokra követőit, és daddynek szólította őket. Mindezt azért, mert a követőinek a stílusából tanult meg kommunikálni.

Olyanokat is mondott, hogy 9/11 Bush műve volt és hogy „Hitler sokkal jobb munkát végzett volna, mint az a majom, aki most van nekünk. Donald Trump az egyetlen reményünk.” Hitler egyébként többször felmerült a bejegyzésekben, és Tay nem negatív értelemben nyilatkozott róla.

Tay azóta offline lett, hivatalosan azért, mert elfáradt. De inkább azért, hogy a Microsoft elkerülje a PR-katasztrófát, amit a robot okozhat (néhány vállalhatatlan tweetet ki is töröltek). A profil elérhető, de Tay órák óta nem írt semmit.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM