Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Valamit kavar a Microsoft a Yahoo körül

2016.03.29. 08:41

A Microsoft vezetői olyan cégekkel vannak kapcsolatban, amelyek terveznek licitálni a Yahoo-ra. A hírek szerint a Microsoft hajlandó lenne komoly összegeket kölcsönadni a leendő vásárlóknak.

Ugyanakkor a Microsoft nem mondott semmi olyat, hogy meg akarná venni a Yahoo-t. Valószínűleg inkább arról van szó, hogy jóban szeretne lenni a lehetséges vevőkkel. Nem véletlen ez, hiszen a két cégnek szoros kapcsolatai vannak például a keresők piacán.

Nem mindig volt azonban jó a kapcsolat, 2008-ban a Microsoft ellenségesnek számító felvásárlási ajánlatot tett a Yahoo-nak, amelyet az elutasított. Steve Ballmer akkori vezérigazgató 31 dollárt ajánlott részvényenként, 45 milliárdra becsülve ezzel a cég értékét.

Azóta a két cég kapcsolata sokat javult. Bár voltak feszültségek, amikor Marissa Mayer, a Yahoo vezére megpróbált kivenni néhány pontot a keresős megállapodásból. Még jogi útra is terelte az ügyet, de nem járt sikerrel. Újratárgyalták a Microsofttal a kérdéskört, majd később a Google-lal is kötött egy megállapodást ugyanebben a témában.

A Yahoo piaci értéke most 32,5 milliárd dollár körül van, de ebbe beletartoznak az ázsiai részleg részvényei is. Miután lezárta az ügyletet a kínai Alibabával (évekig tartó huzavona után a Yahoo eladta az Alibabában lévő részvényeit) és rendeződtek a Yahoo Japan körüli részvényügyletek is, a főüzletág most 6-8 milliárd dollárt érhet.

A Yahoo februárban jelentette be, hogy eladná fő üzletágát és várja a liciteket erre. Egyes források szerint tízmilliárdot szeretnének kapni a főüzletágért. A cég egyre nagyobb nyomás alatt van a befektetők részéről, hogy adják el a főüzletágat. Inkább mint kettéosztani a céget a Yahoo Japan és az Alibaba között.

A Yahoo egyik nagy befektetője, a Starboard Value a napokban aktivizálta magát, ők már régóta próbálnak változásokat kieszközölni a cégnék. Most szeretné a Yahoo teljes menedzsmentjét eltávolítani a cég éléről. A Starboard közölte, hogy 9 saját emberét fogja jelölni igazgatósági pozíciókba.

A cég vezérigazgatója, Marissa Mayer azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy megvizsgálják a beérkező ajánlatokat, de maradnak az eredeti terveknél.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.