Könnyedén elcsalható az olimpiai arculat szavazása

2016.04.12. 15:14 Módosítva: 2016.04.13. 09:53

A hivatalos BUDAPEST 2024 olimpiai arculatát szakmai zsűri választotta ki, de kiosztanak egy közönségdíjat is. Bárki nevezhet, sok pályázat érkezett, és a közönségszavazáson győztes mű nettó 250 ezer forintot nyer.

A baj az, hogy a szavazás könnyedén manipulálható: semmilyen védelem nincs az oldal mögött, a beépített korlátozás csak a laikus felhasználókat állítja meg. Amikor szavazunk, a böngésző elment egy sütit, így egyszerű frissítésre már nem jelenik meg újra a gomb.

Azonban elég törölni a sütiket vagy újra és újra megnyitni az inkognitómódot ahhoz, hogy újra szavazhassunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 

egy pályaműre percek alatt tízezernyi szavazat leadható.
Ezzel a néhány soros kóddal tömegesen manipulálható a szavazás
Ezzel a néhány soros kóddal tömegesen manipulálható a szavazás

Csak egy viszonylag egyszerű program kell ahhoz, hogy ne kelljen kézzel kattintgatni. Olvasónk dokumentációja alapján a cikk írásakor 100 ezer szavazattal éppen első helyen lévő 153-as azonosítószámú pályázat alig pár perc alatt szedett össze hatvanezer szavazatot.

Ezen a három képernyőn önök is megnézhetik, hogyan gyűjtött percek alatt több tízezer szavazatot az egyik pályamű:

És nem ez az egyetlen pályamű, amit manipuláltak. A többiek jóval lemaradva jönnek utánuk, a legtöbb pályázat alig lépi át a pár tízezer szavazatot. És már 24 óránál is kevesebb van hátra a zárásig. Egy egyszerű, emailes regisztráció már sokat fogott volna a szavazáson, milliószor kiderült már, hogy a teljesen szabadon hagyott megoldásokra mindig rászabadulnak a trollok. Most pedig a nyerészkedők. Jól kezdődik az olimpia, amit még meg sem rendeztünk.

Update: A cikk korábbi verziójában úgy tűnt, mintha maga a pályázó manipulálta volna a szavazást. Vádaskodásod ellenére nem Mi generáltuk ezt az irreálisan sok voksot. A rengeteg szavazatot szerzett művek tulajdonosai, a  Point of You designstúdió és a CO.NECT konzorcium szerint „déltől lódult meg a mi említett pályamunkánk, de már előtte is több versenyző kimagasló eredményt ért el. Ezt követően jeleztük a szervezőknek, mind a Design Terminálnak, mind a Budapest 2024-nek, hogy probléma van a rendszerrel, és már másfél napja illetéktelenek/trollok szórakoznak a szavazással”. 

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM