Ilyen szemétséget még sosem látott a Facebook

2016.05.05. 13:54

Az interneten bármire rákattintó és bármilyen álhírnek bedőlő naiv felhasználókra sokan építettek már üzletet – a legutóbbi trendről, a kamu ajándéksorsolásokról például itt írtunk. Most azonban alighanem új ízléstelenségi rekord született a kisszerű, ócska átverésekre építő online biznisz világában.

Idén márciusban egy budapesti szórakozóhelyről eltűnt Majoros Vivien 20 éves dabasi lány, hamarosan kiderült, hogy megölték. A bűncselekményből természetesen hamar országos felháborodás lett, a média is beszámolt a tragédiáról, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a Facebookon is alakult pár kegyeleti emlékoldal. Ilyen a Vivien emlékére (azóta átnevezték, és simán csak Emlékére maradt) nevű oldal is, amit több mint 3000-en lájkoltak.

Pár héttel a tragédia után az oldal tartalma egyszer csak megváltozott, és a gyertyás képek meg a „nyugodjék békében” posztok helyett egy pletyka.eu nevű weboldal híreit kezdte el reklámozni, illetve egy Baltus világa nevű Facebook-oldal bejegyzéseit megosztani. A pletyka.eu a doménregisztrációs adatok szerint idén áprilisban jött létre, a cikkek elolvasásához kötelező lájkolást kér, a tartalma pedig ócska klikkvadász hazugság. A jelenlegi vezető hírek arról szólnak, hogy meghalt Bud Spencer, illetve hogy 49 magyar áldozata van egy gyilkos darázstámadásnak; a továbbiak az ilyen műfajú oldalaknál szokásosnak számító, mindent gyógyító elixírek és fogyókúrás csodareceptek.

A halott lány emlékét és a tragédia miatt részvétüket kifejezni próbáló emberek kattintásait egy ilyen hulladék hirdetésére (és persze ott az automatizált reklámokkal való pénzkeresetre) használni az ízléstelenség olyan foka, hogy kíváncsiak lettünk, ki képes erre. Az illető azt hitte, hogy jól elbújt, de valójában nem.

A pletyka.eu domain publikus regisztrációs adatainál csak egy emailcím szerepel: wshd91@gmail.com. Egy gyors Google-keresés azonban megmutatja, hogy ezt a címet más oldalak regisztrációinál is használták, és több ilyennél emberünk volt olyan óvatlan, hogy teljes nevet, címet, telefonszámot is megadjon a publikus adatbázis számára: Burger Miklós Hajdúnánásról.

A név és az emailcím aztán elvezet egy szintén nyilvános Facebook-profilra és egy Instagram-oldalra, ahol újra feltűnik a Baltus becenév és a Baltus világa Facebook-oldal (ami a kegyeleti oldalnál már felbukkant), igazolva, hogy szó nincs tévedésről, egy ember áll az egész gyomorforgató biznisz mögött. Akinek ezúton is kívánjuk, hogy éljen nagyon sokáig, és amikor meghal, az ő emlékét ne gyalázza meg így egy hozzá hasonló ügyes vállalkozó.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM