Per lesz azokból a cuki babás képekből

2016.05.09. 09:58

Bármennyire is édes a kertben pucéran rohangáló kisgyermekünk, erről nem biztos, hogy a Facebookon kell emléket állítani. A magánszférát szigorúan védő franciáknál máris arra figyelmeztetik a szülőket, hogy a gyermek engedélye nélkül közzétett bensőséges fotók után akár 14 millió forintos (35 ezer euró) bírságot és egy év börtönt is kaphatnak.

Ez talán elgondolkodtatja a szülőket azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a gyermeküknek az interneten felnőni.

Mindenről tudnak

Egy 2015-ös tanulmány szerint a brit szülők évente átlagosan 200 fotót tesztnek közzé a gyermekükről, vagyis mire a gyermek iskolába megy, úgy ezer róluk készült fénykép kerül fel a netre.

A közösségi hálózatok még túlságosan újak ahhoz, hogy a hatásukat meg tudjuk jósolni, de a közzétett képek nemcsak kínosak lehetnek a gyermek számára, amikor felnőtté válnak. Súlyos biztonsági problámákat is felvetnek. Sokkal könnyebb lesz például ellopni a személyazonosságát annak, akiről tengernyi információt közölnek a szüleik.

A szülőknek tudniuk kell, hogy a gyermekük egy másik személyiség, aki nem biztos, hogy 15 évvel később örülni fognak a közösségi médiában szerzett nyilvánosságnak. Egyes szakértők szerint addig nem illene képeket közzétenni, amíg a gyermek olyan korba nem ér, hogy erről érdemben lehessen vele beszélgetni.

Váratlan világhír 

Ezt persze nem valami szigorú beszélgetésként kell elképzelni, sokkal jobb nyíltan megbeszélni a gyermekkel, hogy mit és miért szeretnénk megosztani a neten, és milyen kör fér majd hozzá a képhez. Az sem mindegy, hogy a tágabb család Facebook-csoportjával, mind az ötszáz online ismerősünkkel, vagy esetleg az egész világgal osztjuk meg a képet. Eközben a szemünk előtt kell tartani azt is, hogy ami egyszer felkerült az internetre, még ha a legszűkebb csoportban is tettük közzé, az végül mindenkihez eljuthat.

Azt is tudni kell, hogy a szülő mások által publikált kép leszedését is kérheti a Facebooktól, ha az a 13 évnél fiatalabb gyermekéről készült. A 14 éves gyermekek pedig már maguk is kérhetik a róluk készült fotók eltávolítását.  

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM