Találtak egy észak-koreai Facebook-klónt

2016.05.30. 16:10

Internet is alig van, szabad meg pláne, így Észak-Koreában nem túl gyakori, hogy egyáltalán weboldalak működjenek, a Dyn nevű internetes elemezőcég egyik igazgatója, Doug Madory viszont belebotlott egybe: az azóta valószínűleg leterhelt vagy lekapcsolt starcon.net.kp címen egy Facebookhoz megszólalási hasonlító oldal töltött be.

160527151607-north-korea-fake-facebook-780x439

Az oldal saját leírása szerint „a legjobb Korea közösségi oldala” (Best Korea's Social Network), a kezdőoldal alapján pedig a felhasználók mellett hashtagek is használhatóak, és csoportok is vannak, akárcsak a Facebookon. Kinézetben pedig teljesen a világ vezető közösségi oldalát utánozza.

Korábban néhányaknak még sikerült bejutniuk az oldalra. Beszámolóikból kiderül, hogy fel lehetett tölteni profilképet, bejelölni barátokat, és csetelni is lehetett velük, meg a falunkra is írhattunk üzeneteket. 

Az oldalt megtaláló felhasználó szerint valaki tesztelésre készítette az oldalt. De furcsa, mert nagyon ritka, hogy Észak-Koreából futnak weboldalak, a legtöbb ottani kötődésű oldalt Kínából üzemeltetik. Az is szokatlan, hogy egyáltalán kívülről is el lehetett érni az oldalt.

Az oldal egyébként a phpDolphin nevű szoftverrel készült, ezzel viszonylag könnyedén készíthetők Facebook-klónok.

Frissítés: Olvasónk hívta fel a figyelmet rá, hogy az oldal egy Joomlához (ingyenes tartalomkezelő-rendszerhez) elérhető kiegészítő, a Jomsocial, tényleg bárki összerakhatja.

A híradások szerint egy skóciai tinédzser egyszerűen be tudott lépni az oldalba az admin, password felhasználónév-jelszó kombóval, amihez így teljes hozzáférést kapott. Az oldal most nem elérhető.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM