Összetört az Airlander 10 pilótafülkéje

2016.08.24. 14:31

Második próbaútján megsérült a világ legnagyobb repülőgépe, a hibrid, repülő és léghajó Airlander 10. Egyelőre nem sokat tudni a balesetről, a BBC információ szerint a repülés alatt a pilótafülke sérült meg, amikor nekimentek egy telefonoszlopnak. Senki nem sérült meg. A  gépet bedfordshire-i Cardington bázison tesztelték. A fejlesztő HAV egyelőre nem kommentálta.

90897508 sbna airlanderbadlanding1
Fotó: SBNA

A gép pár napja, augusztus 17-én repült először, akkor húsz percet töltött a levegőben. Erre az akcióra hónapokat készült az Airlander 10. A léghajót eredetileg az amerikai légierőnek gyártották, de a védelmi pénzek megnyirbálása miatt 2013-ban leállították a finanszírozását. Azóta a Hybrid Air Vehicles 4,4 millió dollárt kapart össze közösségi finanszírozó oldalakon keresztül. Az Európai Uniótól és a brit kormánytól is kapott némi pénzt.

Az igencsak szokatlan formájú gép jóval kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint az átlagos repülőgépek. A gép 91 méter hosszú és 15 méter széles. A formáját a 38 ezer köbméter, sűrített héliumnak köszönheti.

A hagyományos repülőkkel ellentétben ehhez a léghajóhoz nem kell kifutópálya és állítólag mindenen képes landolni, még jégen vagy nyílt vízen is. Utasok nélkül akár két hétig is képes a levegőben maradni egyhuzamban. Az első, nyilvánosságnak szánt gépek 2021-ben készülhetnek el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport