A Facebook alig rúgta ki az embereket, a gép máris kínos bakikba szaladt bele

2016.08.30. 09:20

A Facebook még alig indította el az átalakított Trending szekcióját, máris elég csúnya bakik csúsztak be a most már kizárólag algoritmus által összeállított hírválogatásba.

Ahogy hétfőn megírtuk, a Facebook azután alakította át a szolgáltatást, hogy korábbi szerkesztők azt állították, a demokrata irányultságú cikkek előnyben részesülnek benne, amiből instant politikai botrány kerekedett. Bár a cég tagadja, hogy rendszerszintű problémák lettek volna, inkább az összes szerkesztőt kirúgta, és pusztán az algoritmusra bízta a szerkesztést. A jelek szerint van még fejleszteni való.

A válogatásba becsúszott egy kamusztori arról, hogy a republikánusokkal szimpatizáló Fox News egyik legismertebb arcát, Megyn Kellyt kirúgták, mert kiderült, hogy titokban Hillary Clintonnal szimpatizál. A témát később eltávolították, de addigra már bőven vezette a legjobban pörgő témák listáját – ami amellett, hogy a Facebook új rendszerének döcögős működéséről árulkodik, azért is kellemetlen, mert a Trending szekcióba bekerülő témák ezáltal további figyelmet kapnak, így a Facebook egy ilyen hibával gyakorlatilag hitelesít egy kamuhírt.

Nem a Kelly-álhír az első kellemetlen eset az új rendszer bevezetése óta eltelt pár napban. Korábban például bekerült egy McDonald's-os hamburgerrel maszturbáló férfiról szóló hír is, aminek a hírértéke legalábbis kérdéses. Mint ahogy az is, hogy egyáltalán mennyi értelme van ebben a formában a Trending szolgáltatásnak. Hiszen ennek éppen az volt eddig az értelme, hogy a közösségi oldalon pörgő fontos témákat gyűjti össze. Ahhoz, hogy a legkattintékonyabb címeket lássuk, nincs szükség külön funkcióra, elég ránézni a hírfolyamunkra. A Facebook ugyan az ilyen címek ellen is nemrég hirdetett háborút, egyelőre úgy tűnik, hogy a saját algoritmusukon is át-átcsúszik még az ilyesmi.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM