Zuckerberg tényleg megépítette a Vasember asszisztensét

2016.12.20. 17:04

Mark Zuckerberg, a Facebook vezére megígérte, hogy 2016-ban okosotthont épít, és az év végéhez közeledve lelkiismeretesen jelentkezett is, hogy elkészült a saját magának adott házi feladattal.

iron-man-jarvis-2

Zuckerberg még idén január elején jelentette be, hogy a 2016-os hobbiprojektjeként olyan okos otthont épít magának, hogy attól még a Vasember szuperintelligens személyi asszisztense is elbújik szégyenében az aknakereső mögé. Zuckerberg a kézműves okosotthonrendszere nevét is a Vasember-filmekből kölcsönözte: Jarvisként emlegeti. (Valójában egyébként J.A.R.V.I.S., mert a Just A Rather Very Intelligent Service, vagyis a Csak Egy Meglehetősen Nagyon Intelligens Szolgáltatás rövidítése, de legyünk hálásak, hogy a magyar szinkronban nem lett belőle Csemnisz.)

Hol máshol,  hosszú Facebook-jegyzetben  számolt be Zuckerberg a projekt alakulásáról és a tapasztalatairól, a lényeg röviden:

  • Volt, ami könnyebb feladatnak bizonyult, mint gondolta, első körben például egy egyszerű Messenger-bottal irányította az egész rendszert, és a Facebooknál már használt arcfelismerés is jól működött a hálózatra kötött kamerákkal, ha egy látogatót kellett felismerni az ajtó előtt.
  • Belefutott viszont abba, ami manapság mindenki másnak fejfájást okoz, aki különböző gyártók otthoni okoseszközeit akarja együttműködésre bírni: nincs ma még egyszerű módszer, ő is csak nagy macerával és sok próbálkozással tudott mindent összekötni.
  • Jarvis egész ügyesen meg tudta ismerni a személyes ízlését, és bár nem zökkenőmentesen, de még azt is sikerült elérni, hogy a hangfelismeréssel megértse, hogy mást-mást jelent, ha Mark vagy a felesége mondja például azt, hogy "az irodámban". Ezzel együtt a hangvezérlés még mindig messze van attól, hogy valódi, természetes csevegést is kezelni tudjon.
  • Mindenki megnyugodhat, aki retteg a mesterséges intelligenciától: Zuckerberg is megállapította, hogy messze vagyunk még az általánosan intelligens gépektől. Ezt az is bizonyította neki, hogy bár egyes területeken nagyon jól teljesített a rendszer, ezt más területekre nem tudta átültetni

Összességében mindössze nagyjából 100 munkaórát ölt a fejlesztésben Zuckerberg. Bár a projekt személyes játék volt, és mindent a maga otthonához alakított, azért nem elképzelhetetlen, hogy egyszer közzé is tegye a fejlesztését, bár ehhez előbb általánosabb kontextusban is működőképessége kellene tennie. 

Mindez persze nem csak ártatlan barkácsolgatás, hanem kiadós pr-akció is egyben, hiszen a mesterséges intelligencia a Facebook világmegváltó terveinek egyik alappillére. Annyit azért már Zuckerberg is elejtett, hogy a saját kis játéka akár egy jövőbeli Facebook-termék alapjaként is visszaköszönhet majd.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM