Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Norvégia leállítja a teljes FM rádióhálózatot

2017.01.10. 15:19

Norvégia lehet az első ország, ahol leállítják az FM rádióhálózatot és teljesen digitálisra állnak át. A folyamatot több európai ország figyeli árgus szemekkel.

Azzzal magyarázzák a lépést, hogy digitálisan sokkal jobb a minőségen sokkal több csatornát lehet fenntartani az FM-hálózat fenntartásának nyolcadáért.

Ezen kívül a hallgatók számos előnnyel találkozhatnak, például visszahallgathatják azokat az adásokat, amelyeket élőben nem tudtak meghallgatni. Vészhelyzetben pedig könnyebb közzétenni a hatóságok üzeneteit.

A legfőbb ok tehát, hogy jobb és minőségibb rádióadást szeretnének adni a felhasználóknak, mondta Ole Jorgen Trovmark, a Digitalradio Norge vezetője. Nem most találták ki a váltást, már évek óta készítik elő az átállást. A két technológia már 1995 óta működik egymással párhuzamosan az országban. Ma már 22 országosan fogható digitális adás van, és további 20 helyi. Az FM-hálózaton csak öt országosnak van hely.

Az átállás az északi országrészben kezdődik majd szerdán 11:11 perckor helyi idő szerint. Fokozatosan vonnak majd be újabb és újabb régiókat, év végére pedig az egész országban átállnak.

Ezzel persze a régi, hagyományos rádiók milliói vállnak feleslegessé, nem is beszélve az autórádiókról. A norvégok nem is lelkesednek túlzottan az ötletért. Decemberben a Dagbladet közzétett egy felmérést, amelyben a megkérdezettek 66 százaléka ellenezte az FM-hálózat teljes leállítását, csak 17 százalék támogatta azt.

A norvégok háromnegyedének van már olyan készüléke, ami digitális rádiókat tud fogni, de az autóknak csak a harmadát szerelték fel ilyen készülékkel. Ez utóbbi autónként 1000-2000 koronába kerül (ez nagyjából 34 ezer és 68 ezer forint közötti összeg).

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.