Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A Facebook lefeküdt a thaiföldi kormánynak

2017.01.11. 12:52

A Facebook blokkolja azokat a posztokat Thaiföldön, amelyek nem tetszenek a helyi kormánynak. Ezt Andrew MacGregor Marshall újságíró vette észre, amikor jelezték neki, hogy posztjai nem jelennek meg a közösségi oldalon Thaiföldön. Más országokban gond nélkül el lehet ezeket olvasni, de a thai IP-címről netezők nem látják ezeket.

A posztokban valójában képek, egy nőt ábrázolnak, aki azt állítja, hogy Vajiralongkorn király szeretője. A képeken alsóneműben jelenik meg épp Chulalongkorn korábbi király (1910-ben halt meg) szobra előtt hajlong.

Thaiföldön nagyon szigorú törvények védik a királyi családot, tilos rosszat szólni a királyról és családjáról. Az újságíró egyébként korábban a Reuters thaiföldi tudósítója volt, 2011-ben tiltották ki az országból. Marshall azt nyilatkozta, hogy szándékosan szegte meg most a törvényt, mert rá akart mutatni arra, hogyan cenzúráznak a thai hatóságok.

Úgy tűnik, a Facebook a cenzorok segítségére siet, el is ismerték, hogy együttműködnek a kormánnyal a posztok blokkolásában. Védekezésül azt hozták fel, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyi törvényeknek megfelelően működjenek.

A közösségi oldal szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat által megjelölt posztok mindegyike átesik egy jogi szűrésen és eddig tíz posztot blokkoltak Thaiföldön.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.