A Facebook mesterséges intelligenciával harcol az öngyilkosság ellen

2017.03.02. 14:16

Mesterséges intelligenciát vet be a Facebook, hogy megtalálja az öngyilkosságra hajlamos felhasználókat – írja a Wired.

A rendszert olyan bejegyzéseken trenírozták, amelyekről korábban már megállapították, hogy a nyelvezete öngyilkossági hajlamra vagy potenciálisan öngyilkossághoz vezető problémákra utal. Állítása szerint a cég öngyilkosság megelőzésével foglalkozó szakemberekkel együttműködve dolgozta ki az új funkciót.

Az algoritmus mintázatokat keres a bejegyzésekben és hozzászólásokban, hogy az aktivitásuk alapján azonosítsa, kik a leginkább veszélyeztetettek, majd értesíti a hús-vér alkalmazottakat. Ha ők is megerősítik a gyanút, a cég kapcsolatba lép az illetővel, hogy segítséget ajánljon neki. A Facebook az élővideós platformján is bevezet hasonló bejelentő funkciót, közvetlen válaszul arra, hogy korábban előfordult, hogy valaki élő Facebook-videóban ölte meg magát.

A mesterséges intelligencia emellett az aggodalomra okot adó posztoknál hangsúlyosabban ki is emeli majd azt a lehetőséget, hogy más felhasználók jelenthessék "öngyilkosság vagy önkárosítás" miatt. (Magát ezt a jelentési lehetőséget egyes országokban már korábban bevezették.) Akit így jelentenek, azt a Facebook ellátja információval, hogy hol kaphat segítséget. Akikkel kapcsolatban felmerül, hogy veszélyben vannak, közvetlenül Facebook Messengeren keresztül rögtön lehetőségük is lesz kapcsolatba lépni szakemberekkel.

A módszert az Egyesült Államokban kezdik tesztelni, ha beválik, más országokban is bevezethetik.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport