Németország 50 milliós bírságot szabna ki a Facebookra a náci kommentek miatt

2017.03.14. 18:39

Németországban nagyon szigorú törvények szabályozzák a gyűlöletbeszédet, de ezek alkalmazása az interneten nem könnyű. Az ország folyamatosan próbálkozik azzal, hogy betartassa a német törvényeket a közösségi oldalakon is, egyelőre nem sok sikerrel. A német igazságügyi miniszter kedden bejelentette a legújabb törvénytervezetet, ami lehetővé tenné, hogy akár 50 millió eurós bírság is kiszabható legyen azokra az internetes oldalakra, amik nem törlik a gyűlöletbeszédet, írja az MTI.

A kormány korábban már a Facebookkal, a Twitterrel és a YouTube-ot üzemeltető Google-lel egyeztetett, arra kérték a cégeket, hogy minden, a német törvények szerint gyűlöletbeszédnek számító tartalmat töröljenek a felületeikről legkésőbb 24 órával azután, hogy tudomást szereznek róla. Ennek a folytatása az új törvény, ami már jogi kötelezettséggé tenné a törvénytelen tartalmak törlését, és megkövetelné, hogy a szolgáltatók könnyítsék meg a felhasználóknak a sértő tartalmak bejelentését. A cégeknek egy-egy sértő poszt utáni felhasználói bejelentés után 7 napot hagyna a törvény, ha addig nem törlődik a gyűlöletbeszédnek minősülő tartalom, akkor a német rendőrség küldené a csekket a bírságról.

Az AP hírügynökség szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter azt állította keddi sajtótájékoztatóján, hogy a felhasználók által feljelentett tartalmakat alig vizsgálják át a techcégek, a Twitter a sértőnek tartott posztok 1 százalékát, a Facebook azok 39 százalékát törli.

A Facebook már reagált a törvénytervezetre, ők azt állítják, már most is nagyon sokat tesznek azért, hogy eltűntessék a gyűlöletbeszédet, év végére 700 dolgozójuk lesz Berlinben, akik kizárólag a német törvények betartatásával foglalkoznak majd.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM