Hazaárulás miatt kutatták át egy orosz IT-cég ukrán irodáit

2017.05.29. 17:22
A Yandex kijevi és odesszai irodáit az Ukrán Biztonsági Szolgálat kutatta át. Ennek a cégnek a kódja futott a magyar kormány nemzeti konzultációs oldalán is.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn átkutatta az internetes keresőprogramot működtető Yandex orosz cég kijevi és odesszai irodáit. Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője azt mondta: egy hazaárulási ügyben indított nyomozás keretében tartottak házkutatást. Egyelőre nem világos, hogy a vádak mire vonatkoznak, írja az MTI.

A cég irodáinak átkutatásáról szóló hírt Aszja Melkumova, a Yandex szóvivője is megerősítette. Hozzátette: készek együttműködni a hatóságokkal, dacára annak, hogy a vizsgálatok indokáról őket eddig nem tájékoztatták.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője elmondta, a Kremlnek egyelőre nincsenek értesülései a történtekről, így szerinte először azt kellene tisztázni, hogy nyomozati vagy ellenőrzési célú intézkedésről van-e szó.

Az ukrán hatóságok május közepén letiltották a hozzáférést több orosz közösségi portálhoz, honlaphoz, valamint a Yandex internetes keresőhöz is. Petro Porosenko ukrán elnök szerint az intézkedés részét képezi a Krím félsziget elcsatolása, valamint a kelet-ukrajnai konfliktusba történő orosz beavatkozás miatt Moszkva ellen elrendelt szankcióknak.

A legtöbb, Ukrajnában betiltott internetes cég és médiavállalat magántulajdonban van, és kiterjedt nemzetközi vállalkozásként működik.

Dmitro Simkiv, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője korábban elismerte: lehetetlen teljesen letiltani az orosz közösségi portálok használatát Ukrajnában. A tisztségviselő magyarázata szerint emiatt a kijevi vezetésnek az a célja, hogy korlátozzák a hozzáférést az orosz közösségi oldalakhoz, és jelentősen csökkentsék az ukrajnai felhasználók számát.

A Yandex volt az a cég, amelynek forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja szerepelt a magyar kormány nemzeti konzultációs weblapjának kódjában is (ezen az oldalon küldhették be a kormánynak a válaszokat mindazok, akik nem a posta segítségével szerették volna közölni a véleményüket Orbán Viktorral). Akkor azt írtuk: ilyen mérőkódok léte nem meglepő egy kérdőíves honlapban, de az igen, hogy a Yandexre esett a választás. A cégről ugyanis 2011-ben kiderült, hogy adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal, például olyanok személyes adatait, akik a Yandex Paypal-szerű szolgáltatásán keresztül támogattak egy orosz ellenzéki bloggert.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM