Könnyű a német radikálisokat álhírekkel manipulálni

2017.08.01. 16:24

Német tudósok létrehoztak egy blogot, amin hamis híreket kezdtek el terjeszteni, majd hozzá négy hamis Facebook-profilt, amiken keresztül ezeket elkezdték megosztani a közösségi oldalakon. Mindezt azért, hogy megmutassák, mennyire könnyen meg lehet vezetni az embereket, ráadásul úgy, hogy ez magának a Facebooknak fel sem tűnt. 

A blogon először igaz híreket kezdtek el megírni, pusztán szélsőjobbos beütéssel. Leginkább Németország menekültpolitikáját érintő negatív híreket írtak, valamint a menekültek okozta problémákról és bűntényekről írtak. Aztán elkezdtek kamu híreket gyártani.

A kísérleti lap facebook borítóképe
A kísérleti lap facebook borítóképe
Fotó: Der Volksbeobachter / Facebook

Az egyik ilyen hír arról szólt, hogy egy helyi önkormányzat fizetett prostituáltaknak, hogy szexeljenek a menekültekkel. Annak ellenére, hogy a hamis  – ebből adódóan kevés Facebook-ismerőssel rendelkező – profillal osztották meg a hírt, négy nap alatt 11 embert ért el és több mint 150-szer osztották meg.  Az egyik ilyen profil ráadásul két hét alatt 251 Facebook-barátra tett szert.

A tudósok szerint megdöbbentő volt, mennyire fogékonyak az ilyen hírekre a szélsőjobbos emberek: nem kérdőjelezték meg egyszer sem a profilok valódiságát, ráadásul mindössze pár felhasználónak tűnt fel, hogy például a prostituáltakról szóló cikkben megadott Bad Eulen helyszín a valóságban nem is létezik. Ráadásul a Facebook sem vett észre semmit.

Az álhírek igen komoly problémát jelentenek, főleg a szeptember 24-i német választások előtt. A vezető politikusok attól félnek, hogy az oroszok kamu hírek terjesztésével próbálnak beavatkozni a választásokba - ahogy tették egyébként az amerikaival is - ezért szigorú intézkedéseket hoztak. Példáulkomoly büntetést szabnának ki akár a Facebookra is, ha az nem tünteti el időben az illegális tartalmakat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM