Nemcsak az oroszok, bármilyen kamuoldal is reklámozhat a Facebookon

2017.10.28. 20:11

Úgy tűnik, hogy a Facebooknak teljen mindegy, hogy ki és mit hirdet a közösségi hálózaton, a lényeg az, hogy fizessen érte. Nemrég derült ki, hogy az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampányban tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett hirdetéseket a Facebookon, most pedig egy egyszerű felhasználó jött rá pár perces Google-keresés után, hogy a Facebookot elárasztották a kamuoldalak hirdetései.

A Facebookon rengeteg a fizetett hirdetés, és azt gondolhatná az egyszeri felhasználó, hogy egy ekkora cég ügyel arra, hogy csak hiteles dolgokat lehessen a platformjain keresztül reklámozni. Mint kiderült, ez nem így van.

Milos Cuparicnak feltűnt, hogy gyanúsan sok hasonló reklám jelenik meg a hírfolyamában, amik felújított, drága laptopokat és PC-ket kínálnak nagyon olcsón. A reklámok, bár különböző weboldalakra vezettek, azok egy az egyben ugyanúgy néznek ki, ugyanazokkal a tartalmakkal, mindössze a domainjük volt más.

Ezután már egy egyszerű Google-kereséssel ki lehetett deríteni, hogy a weboldalakon megjelölt címek a valóságban nem léteznek, ahogy azok a szervezetek sem, amikhez állítólag a weboldalak tartoznak. Persze az oldalakon azért lehetett kártyával és banki átutalással is fizetni, azzal nem volt gond, bár a hozzájuk tartozó szöveg pocsékul volt megírva.

Ez azonban csak a kisebbik probléma, ugyanis rengeteg ilyen lehúzós oldalt lehet találni a neten. A nagyobbik baj az, hogy a 1,5 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook simán engedélyezi ezeknek az oldalaknak a hirdetést. Hogy ez hanyagság, érdektelenség vagy amiatt van így, mert rosszak az ellenőrző algoritmusok, nem tudni, minden esetre

nem árt nagyon óvatosan bánni a Facebookon hirdetett dolgokkal, különösen, ha azok valami nagyon drágát ajánlanak nagyon olcsón
.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM