Idős álláskeresőket szívat a Facebook

2017.12.21. 13:56

Megint diszkriminácóval vádolják a Facebookot, és ezúttal az idősek kerültek hátrányos helyzetbe. A New York Times és a ProPublica közös nyomozása kiderítette, hogy a közösségi portál lehetővé teszi a hirdetőinek, hogy az állásajánlataik csak bizonyos korcsoportoknál jelenjenek meg. Hasonlóan súlyos ügy volt, amikor lakáshirdetések jelentek meg bizonyos etnikai csoportok kizárásával.

A Facebook rögtön ellentámadásba lendült, Rob Goldman alelnök elutasította a vádakat, és azzal védte meg a módszerüket, hogy ez nem több, mint amikor a vállalatok kimondottan fiataloknak szánt magazinokban, tévéműsorokban teszik közzé az állásajánlataikat. Csupán arról feledkezett meg Goldman, hogy ezeket a magazinokat bárki megveheti,

a célzott hirdetés viszont biztosan elkerüli a kiszűrt korcsoportokat.

Jogilag igencsak problémás a kor alapján történő megkülönböztetés. Az ajánlatok szövegében használni lehet olyan fordulatokat, hogy fiatalos munkaerőt keresnek, kezdőknek szánt fizetést tudnak ajánlani, ám így még megmarad a mérlegelés lehetősége, és simán találhatnak olyan idősebb, tapasztaltabb munkvállalót, aki a cég minden igényének megfelel.

Persze a Facebook azzal is védekezhet, hogy ő csak az eszközt hozta létre, és a hirdető felelőssége törvényesen beállítani a célcsoportot.  

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM