Egymillió dolláros váltságdíjat fizettek ki bitcoinban egy elrabolt bitcoinguruért

2017.12.30. 07:02 Módosítva: 2017.12.30. 07:03

Szabadon engedték a nagy-britanniai EXMO Finance kriptovaluta-váltó Kijevben elrabolt vezető elemzőjét, Pavel Lernert, miután a bitcoin digitális fizetőeszközben kifizették az 1 millió dolláros (259 millió forintos) váltságdíját – közölte Anton Herascsenko, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója.

A nagy-britanniai bejegyzésű EXMO Finance munkatársát december 26-án rabolták el. A kriptovaluta-váltó közölte: Lerner jól van, nem bántalmazták, mindazonáltal megviselték a történtek.

A strana.ua nevű ukrán hírportál korábban arról számolt be, hogy hat, maszkot viselő fegyveres férfi betuszkolta Lernert egy lopott rendszámtáblás minibuszba. Értesülések szerint az elemzőt az észak-kijevi Obolony negyeben rabolták el.

Egyelőre nem világos, hogy ki fizette ki az emberrablóknak a váltságdíjat. Lernernek nem volt hozzáférése a cég klienseinek pénzügyi eszközeihez – szögezte le az EXMO. A valutaváltónak mintegy 900 ezer felhasználója van, írja az MTI.

Pavel Lerner
Pavel Lerner
Fotó: Facebook

Lerner elengedése egybeesik azzal, hogy a bitcoin és más kriptovaluták értéke ismét növekedni kezdett a tőzsdéken. Január elsején egy bitcoin kevesebb mint 260 ezer forintot ért, péntek délelőtt viszont 14 600 dolláros árfolyamon jegyezték, ami mintegy 3,8 millió forintnak felel meg. A bitcoin december 17-én majdnem elérte a 20 ezer dollárt, innen öt nap alatt értékének harmadát elvesztette.

Elemzésünket a gigantikus bitcoinlufiról itt olvashatja. A kriptovalutával kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM