A koronatanú: az Apple Watch

2018.04.04. 10:20

Az ausztrál rendőrség egy Apple Watch okosóráról gyűjtött adatokat használt bizonyítékként egy gyilkossági ügy tárgyalásánál. Az áldozat, az 57 éves Myrna Nilsson a csuklóján hordta az órát, amikor 2016 szeptemberében meggyilkolták adelaide-i otthonában. Menyét, Caroline Nilssont azzal gyanúsítják, hogy közrejátszhatott a gyilkosságban.

Nilsson a rendőrségnek azt mondta, hogy az anyósát egy csoport férfi autóval követte a házáig. Állítása szerint azt hallotta, hogy az anyósa nagyjából húsz percen át veszekedett a férfiakkal a ház előtt, de nem hallotta, amikor megölték, mert csukva volt a konyhaajtó.

Egy szomszéd riasztotta a rendőrséget, miután a láthatóan felzaklatott Nilsson este 10 óra körül előkerült a házból. Nilsson a rendőrségnek azt mondta, hogy a támadók megkötözték, és csak azután tudott kiszabadulni, hogy a támadók elmentek.

Myrna Nilsson
Myrna Nilsson
Fotó: Twitter

A gyilkossággal foglalkozó ügyész, Carmen Matteo viszont úgy látja, hogy Nilsson bűnrészes lehetett a gyilkosságban. Szerinte az Apple Watch kulcsfontosságú bizonyítékkal szolgálhat arról, hogy a gyanúsított megpróbálta félrevezetni a rendőrséget.

Az ilyen típusú órának [...] olyan szenzorai vannak, amikkel nyomon követhető a viselője mozgása [...] és a szívverést is figyeli.

Az ügyészség szerint az óra által rögzített adatok arra utalnak, hogy a viselője először sokkot kapott, majd elvesztette az eszméletét.

Az áldozatot 6 óra 38 perckor támadhatták meg, és 6 óra 45 percre biztosan halott volt. [..] Ha ezt elfogadjuk bizonyítékként, az ellentmond a vádlott véleményének, miszerint az áldozat és a férfiak nagyjából húsz percig veszekedtek a mosókonyha előtt. A vádlott jóval 10 óra után szabadult ki a házból, és ha elfogadjuk bizonyítékként az Apple Watch adatait, ez több mint három órával az áldozat halála után történt.

Oliver Koehn bíró elutasította Nilssen óvadékkérelmét az ügyészség állításainak megalapozottságára hivatkozva. A tárgyalás júniusban folytatódik.

(BBC News)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport