Nagyregényben válaszolt a Facebook a szenátorok kérdéseire

2018.06.13. 16:07

Két hónappal ezelőtt a fél világ lélegzetvisszafojtva nézte, ahogy az amerikai kongresszus két napon át faggatta a Facebook alapító igazgatóját a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatban. A szenátus albizottsági ülésein üléseken 44 szenátor szögezett meglehetősen kényelmetlen kérdéseket Mark Zuckerbergnek, aki ugyan igyekezett válaszolni mindenre, de jócskán akadtak olyan kérdések, és köztük meglehetősen fontosak is, amikre nem volt kész válasza. "Ennek majd kollégáim utánanéznek" – mondta a legtöbb ilyen esetben a Facebook-vezér.

Kedden a szenátus közzétette azt a két dokumentumot, amit a Facebooktól kaptak, és amik a kérdésekre adott utólagos válaszokat tartalmazza. A 225 és 229 (azaz összesen kb 450) oldalnyi szöveg a Gizmodo szerint javarészt filibuszterkedés, azaz meglehetősen parttalan, az olvasó figyelmét tompítani szándékozó jogi csűrés-csavarás. A regény hosszúságú szöveg több olyan témakört is felölel, amire a szenátorok nem is kérdeztek rá, noha a politikusok eleve nem fogták vissza magukat: több mint kétezer kérdésre vártak választ a Facebooktól.

A rendkívül bő lére eresztett szöveg nem könnyíti meg a lényeg kimazsolázását, főleg hogy úgy tűnik, leginkább a Facebook nyilvánosan elérhető dokumentumaiból ollózták össze. Kérdés, hogy a szenátorok közül kik lesznek azok, akik nem elégednek meg a jogi maszlaggal, és tovább ütik a Facebookot.

Jellemző például Deb Fischer szenátor kérdése és az arra adott válasz. "Hány kategóriában gyűjt adatokat a Facebook az egyes felhasználókról?" Mire a válasz: "Mint ahogy az adatkezelési elveinkben is írjuk, három fő kategóriában gyűjtünk adatokat az emberekről." Csakhogy Fischer szenátor arra a lapértesülésre utalt, ami szerint 98-féle kategóriába rendszerezi a Facebook a kétmilliárd felhasználó adatait, és ezek alapján szolgálja ki a célzott hirdetőket. Ahelyett, hogy ezt tisztázná, a dokumentum hosszasan magyarázza, hogy az adatok hirdetési felhasználása személyenként különbözik.

A Gizmodo értékelése szerint leginkább az figyelhető meg a Facebook által összeállított dokumentumban, hogy a kényelmetlen kérdésekre jellemezően elterelő válaszokat adtak, arra hivatkozva, hogy a közösségi oldal működése megfelel az iparági sztenderdeknek. Roy Blunt szenátor kérdésére kifejezetten frappánsan sikerült válaszolni: a politikus arra volt kíváncsi, hogy miképp követi és miért gyűjt eszközadatokat a Facebook azoktól, akik nem is felhasználói az oldalnak. A Facebook a kongresszus kereskedelmi bizottságának saját honlapját hozta fel példának, rámutatva, hogy sütik és beépített widgetek segítségével gyűjt adatokat a látogatóktól, amiket aztán gond nélkül megoszt harmadik féllel is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM