Megcsonkítja magát a WhatsApp az ázsiai erőszakhullám miatt

2018.07.20. 11:48

Drasztikusan korlátozza saját magát a WhatsApp üzenetküldő az ázsiai erőszakhullám hatására, írja a Recode. A Facebook által 2014-ben felvásárolt ingyenes kommunikációs platform lépése látszólag illeszkedik a Facebook utóbbi időben tett erőfeszítései sorába, amivel az álhírek terjedése ellen vennék fel a harcot, de igazából pánikszerű reakciónak tűnik az indiai, sri lankai és mianmari halálos lincselésekre, amikben elég fontos szerepet játszott az app.

Mint az Index is többször beszámolt róla, a WhatsAppon villámgyorsan és széles körben tudnak terjedni a hírek, információk, úgy, hogy senki nem törődik azok valóságtartalmával, senki nem ellenőrzi hitelességüket, megalapozottságukat. Legutóbb egy 32 éves indiai szoftverfejlesztőt vertek agyon falusiak, mert gyerekrablónak hitték, pár nappal korábban öt férfit lincseltek meg Mahárástra szövetségi állam egyik elzárt hegyi falujában. Ezekben az esetekben is közös pont, hogy a lincselők WhatsAppon terjedő rémhírek alapján követték el a szörnyű bűncselekményeket.

A WhatsApp vezetői most úgy döntöttek, hogy megnehezítik a hírek terjedését. Egy csütörtöki blogposztban bejelentették, hogy korlátozni fogják a pár évvel ezelőtt bevezetett csetfunkciót, ami lehetővé tette a felhasználóknak, hogy egyszerre több címzettnek is továbbítsanak üzenetet. A közlemény szerint csütörtöktől kezdődően tesztelik a továbbítási limitet, ami minden felhasználó számára lecsökkenti a potenciális címzettek számát. Indiát külön kezelik ebben a tesztben, ott legfeljebb öt embernek lehet egyszerre üzenetet továbbítani, írja a WhatsApp Blog. Arról nem tesz említést a poszt, hogy mi a kiváltó oka ennek a lépésnek, de a cég szóvivője elárulta a Recode-nak, hogy elborzasztotta őket az Indiában tapasztalt erőszak, és igyekeznek tenni valamit ellene.

Ha állandóvá válik a korlátozás, akkor ez azt jelenti, hogy világszerte az eddigi több mint 250 helyett csak 20 embernek lehet egyszerre üzenni a WhatsAppban, írja a Recode. A lap értesülése szerint a WhatsApp más lépésekre is készül Indiában: eltüntetik a gyorsküldő gombot, amivel fotókat és videókat lehetett eddig azonnal továbbítani. Ez és az ötemberes limit nyilvánvalóan nem szünteti meg az indiai problémát, de várhatóan segít lelassítani az álhírek vírus módjára terjedését.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM