Már a brit netszolgáltatók is tárolják a felhasználók adatait

2009.04.08. 13:00 Módosítva: 2009.04.08. 13:01
Az erre vonatkozó uniós irányelv alapján Nagy-Britanniában is életbe lépett az a törvény, amely az internetszolgáltató cégeket arra kötelezi, hogy egy évig tárolják a felhasználók internetes kapcsolatait. A tervet a londoni bombamerénylet után dobták be a köztudatba, jogvédők szerint pusztán kihasználva a közhangulatot. Svédország viszont egyáltalán nem hajlandó teljesíteni a direktívát.

A rendeletnek köszönhetően az internethasználók elektronikus leveleinek és internetes telefonhívásainak bizonyos adatait jövő hétfőtől kezdve tárolják az internetszolgáltatók Nagy-Britanniában. Az irányelv szerint nem kell tárolni a levelek vagy a telefonbeszélgetések konkrét tartalmát, de azt igen, hogy mely személyek állnak kapcsolatban egymással az interneten. A hatóságok csak felhatalmazással férhetnek hozzá ezekhez az adatokhoz. Az EU kormányai most kezdik a rendeletet honosítani a saját nemzeti jogszabályaik közé. A brit kormány az intézkedésnek komoly előzményei voltak, és kétségtelenül szükség van rá. Hozzátették azt is, hogy a kommunikációs adatok kulcsfontosságú szerepet kapnak bűnügyi nyomozásokban, és a terrorista támadások megelőzésében. Példaként a 2007 augusztusában meggyilkolt tizenegy éves Rhys Jones esetét említik, akit egy szintén fiatalkorú elkövető ölt meg. A rendőrség az internet segítségével azonosította.

Az internetszolgáltatók és a telekommunikációs cégek küzdöttek az irányelv ellen, az EU néhány országában pedig kétségbe vonták a szükségességét. Több szolgáltató a szabályozás nyomán fellépő többletköltségeik miatt tett panaszt. A brit kormány beleegyezett, hogy az adattárolásért cserébe bizonyos összeget visszatérít a cégeknek.

Jim Killock, az Open Rights Group (digitális polgári jogokért küzdő szervezet) őrültségnek nevezte az EU irányelvét, amelynek szerinte veszélyes hatásai lehetnek az állampolgárokra. "A londoni bombázás után dobták be a köztudatba a direktíva ötletét, mikor egész Európa sokkolva volt a terrorizmus miatt. Arra használták, hogy az emberek véleményét egy bizonyos irányba tereljék"

Svédország úgy döntött, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja az adattárolási irányelvet, ami azért is különösen érdekes, mert 2009 júliusától az Európa Unió soros elnöke éppen Svédország. Adatvédelmi és polgárjogi szervezetek és szakemberek szerint aggályos a szabályozás, mivel az adatokhoz akár hozzáférhetnek civil kereskedelmi szervezetek is. A rendelkezést önkényesnek és erőszakosnak minősítik.

A szigorú uniós direktívát Magyarország tavaly március 15-e óta alkalmazza. A Társaság A Szabadságjogokért már akkor hevesen tiltakozott ellene, mivel szerintük sérti az információszabadságot és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, valamint a gyülekezési szabadságot, illetve a magánlakás és magántitok védelméhez való jogot is. Az internethasználó szokásai, élete így könnyen feltérképezhető, szokásai követhetőek. A TASZ szerint így mindez alkotmányellenes, de a döntéshozókat ez nem hatja meg, se itthon se Angliában.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM