A Farmville a világ legveszélyesebb játéka

2010.07.27. 11:25
A facebookos játékok lettek a vírusterjesztők első számú célpontjai; a játékosok hajlamosak a Farmville és a Mafia Wars kedvéért kikapcsolni a céges gépek védelmét, és minden gyanús linkre rákattintva vírusokat és adathalász támadásokat idézni magukra.

A Cisco Systemset hálózati eszközök gyártójaként, azon belül is az internetes adatforgalmat irányító, nagy teljesítményű routerek szállítójaként ismeri leginkább a világ, de az online biztonságtechnika területén is fontos szereplők. A cég félévente adja ki az internetes biztonsági kockázatokkal kapcsolatos tanulmányát; a mostaniban elsősorban arra fókuszálnak, mekkora biztonsági réseket jelenthet vállalati rendszerekben, ha az alkalmazottak közösségi oldalakra írt játékokkal játszanak a céges gépeken.

A cég felmérése szerint a vállalati számítógépek 7 százalékáról játszanak rendszeresen a facebookos Farmville-lel (az átlagos játékos napi 68 percet tölt ezzel), a második legnépszerűbb közösségi oldalas játék a Mafia Wars (5 százalék, napi 52 perc), a harmadik pedig a Café World (4 százalék, napi 36 perc). Mindhárom játék a facebookos alkalmazások királyának, a Zynga fejlesztőcsapatnak a munkája.

A Cisco arra figyelmeztet, hogy ezek a játékok nemcsak a céges produktivitást veszélyeztetik, de mostanában az online bűnözők első számú célpontjaivá vált, és a játékokkal kapcsolatos emailekben, kamu fertőző weboldalakon terjesztik a vírusokat, a játékosok kíváncsiságára alapozva, ijesztően hatékonyan. A felmérés szerint a felhasználók fele rendszeresen megszegi a céges online biztonsági előírásokat a közösségi oldalak kedvéért, 27 százalékuk pedig belepiszkál a céges gépek beállításaiba, hogy elérje a vállalati hálózaton letiltott oldalakat.

A szakértők megoldásként a céges online szabályzatok szigorítását, illetve a belső hálózatok, és az internetre csatlakozó gépek fizikai elszeparálását javasolja, illetve azt, hogy tiltás helyett inkább világosítsák fel az alkalmazottakat a cégek a közösségi oldalak biztonságos használatára és az adatvédelmi opciók helyes beállításaira.

A jelentés másik fontos figyelmeztetése, hogy a közösségi hálózatokat felfedezték a terroristák is, és előszeretettel alkalmazzák toborzásra, kapcsolattartásra, illetve akciók megszervezésére (ez persze annyira nem új dolog, régebben anonim fórumokat és csetszobákat használtak). Az amerikai kormány több olyan fejlesztést is szponzorál, ami az ilyen jelenségek felderítését és kiszűrését próbálja megoldani, vagy legalább megkönnyíteni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM